Política

El futur de l’esquerra a l’esquerra del PSOE

Els comuns abracen Yolanda Díaz

Colau, Albiach i el ministre Joan Subirats s’entreguen al projecte de la vicepresidenta i són avui en l’acte fundacional de Sumar

Vendrell i Domènech completen l’ancoratge català de la líder gallega

Podem queda fora de la foto que aplega de nou tot l’espai a l’esquerra del PSOE, inclòs Errejón

Montero i Belarra exigeixen una coalició i primàries reals

La paradoxa és que Díaz era ungida a dit el 2021 per Iglesias i ara Podem exigeix primàries si vol acord

La revista Supertele cometia el febrer del 1982 el primer gran espòiler de masses i en portada: “Chanquete se muere el domingo.” Desfer l’encanteri de la incertesa d’un desenllaç no va impedir una gran audiència davant el televisor en el capítol final, i ara, 41 anys després, el mal dissimulat enigma de Yolanda Díaz sobre si ella es presentarà o no com a candidata de Sumar a les eleccions estatals viu un fenomen similar: el poliesportiu Magariños a Madrid –el temple del club de bàsquet Estudiantes– s’omplirà avui i rebrà amb una fingida sorpresa i un esclat d’aplaudiments presumptament espontanis l’anunci del que ja sap que va a veure en diumenge: el naixement del yolandisme i l’acte fundacional de Sumar. Mentre que Podem quedarà finalment fora de la fotografia que aspira a aplegar tot l’espai a l’esquerra del PSOE, els comuns abracen Yolanda Díaz com a colofó a una sintonia privilegiada i avui Ada Colau, Jéssica Albiach i el ministre Joan Subirats (Universitats) seran a Madrid per fer costat a l’esperança electoral que pretén fer oblidar el dia en què, amb Pablo Iglesias, l’esquerra va homenatjar a Vistalegre II el gag dels Monty Python de La vida de Brian sobre les divisions caïnites que assimilen les esquerres reals amb el Front de Judea de la ficció cinematogràfica.

El pavelló on Pedro Sánchez va encistellar els seus primers triples amb la samarreta de l’Estudiantes a finals dels vuitanta serà avui l’atrezzo de l’entronització de Yolanda Díaz, la nova líder de l’espai sense el qual el PSOE no pot aspirar a retenir La Moncloa i renovar les aliances amb els socis de la investidura del 2020 com ara ERC. “M’encantaria que hi fossin les dirigents i els dirigents de Podem; estic convençuda que hi haurà moltíssima gent de Podem. Torno a fer una crida a la secretària general de Podem perquè m’hi acompanyi, perquè el dia 2 comença tot i en els moments clau de la història hi has de ser”, expressava dijous la vicepresidenta segona i ministra de Treball. “Després de 25 actes, 20 ciutats, 20.000 quilòmetres i set mesos recorrent el país, el 2 d’abril comença tot”, emfasitzava ahir com a epíleg al que bateja com a procés d’escolta d’un fenomen que ella diu que “no va de partits” tot i la contradicció de militar al Partit Comunista d’Espanya.

Comuns, IU, Errejón, Compromís

El desig de Díaz, però, no es farà realitat avui a Magariños. Les també ministres Ione Belarra (Drets Socials) –secretària general de Podem– i Irene Montero (Igualtat) no hi acudiran i continuen esperant que Díaz s’assegui a negociar un acord de coalició electoral entre iguals de Sumar i Podem i amb el compromís de celebrar primàries reals i no simbòliques. “Yolanda Díaz té al seu abast que Podem sigui en l’acte de presentació de la seva candidatura. N’hi ha prou que Podem i Sumar firmem ara mateix una declaració en la qual ens comprometem a celebrar unes primàries obertes”, insistia ahir Belarra en la seva intervenció davant el Consell Ciutadà Estatal de Podem. “Sumar farà primàries. Les farà amb garanties democràtiques. Ho vam dir el 8 de juliol i serà així”, és l’última opinió que ha deixat Díaz i no ha convençut Belarra. Els que sí que hi seran avui són Colau, Albiach, Subirats, Jaume Asens, Gerardo Pisarello i Aina Vidal (En Comú Podem), Enrique Santiago (IU) i el ministre Alberto Garzón (Consum), Íñigo Errejón i la madrilenya Mónica García (Més País), Joan Baldoví i Joan Ribó (Compromís), i Juan López de Uralde (Equo), entre d’altres.

Colau: “Tothom imprescindible”

L’alcaldessa de Barcelona, que de la vella sintonia inicial amb Pablo Iglesias ha passat ara a bastir una sintonia renovada amb Díaz, es va referir ahir als “debats sobre qui assistirà” per fer una crida a la unió. “No hi sobra ningú, tothom hi està convidat, fins a l’últim minut, tots som necessaris, som imprescindibles per seguir avançant i no retrocedir, i la gent ens demana això, que sumem”, va argumentar Colau. “Som necessàries totes, des de diferents espais i sigles, a diferents nivells d’administració. Si ens ajuntem, aconseguirem que Yolanda Díaz sigui la primera dona presidenta progressista d’Espanya, que ja toca!”, va reblar. Es dona la circumstància que Colau ja va ser una de les participants del primer acte d’escolta de Díaz a València el 13 de novembre del 2021 amb Mònica Oltra (Compromís), Mónica García (Més Madrid) i Fátima Hamed (Moviment per la Dignitat i la Ciutadania, de Ceuta). El nucli d’ancoratge català de la líder nascuda a Ferrol el completen el seu cap de gabinet i exdiputat d’ICV, Francesc Vendrell, i l’historiador i exdiputat Xavier Domènech.

“Retrobament dels separats”

En la mateixa línia que Ada Colau, el líder d’IU i ministre de Consum, Alberto Garzón, veu en Sumar el box col·lectiu per curar les ferides de Vistalegre II, l’assemblea ciutadana de Podem en què Iglesias va derrotar Errejón amb el 89% dels vots de les bases i va imposar el seu model de partit que acabaria amb el seu company de facultat fundant Més País com a marca pròpia (avui té dos escons al Congrés). “Sumar és una oportunitat, és un espai de retrobament de molta gent que ens vam separar i que hem de treballar conjuntament pel bé del país”, va reflexionar Garzón en la reunió de la coordinadora federal d’IU ahir. “Si Podem finalment decideix no anar-hi, no passa res”, relativitzava Garzón, que el 9 de maig del 2016 protagonitzava amb Iglesias l’anomenat pacto de los botellines –l’aliança entre IU i Podem que es va rubricar amb una fotografia en què brinden amb ampolles de cervesa de la marca madrilenya Mahou– i ara ha d’escoltar com Iglesias el fustiga des de les ones. “Del pacto de los botellines als botellazos”, ha ironitzat amb mordacitat el popular Rafa Hernando. Des de Compromís, el diputat al Congrés Joan Baldoví imputa la culpa del desacord a Podem. “Si tots hi som i els de Podem no hi són, doncs crec que és evident... Cal voler i cal saber cedir”, alerta Baldoví.

Renec d’Iglesias i aval de Tsipras

Iglesias, que paradoxalment és qui va ungir Díaz com a successora i a dit quan el març del 2021 va deixar la vicepresidència espanyola per saltar a l’arena madrilenya i va ser escombrat a les urnes per Isabel Díaz Ayuso, va rebre ahir un nou revés sentimental en escoltar que el seu admirat Alexis Tsipras està amb Yolanda Díaz. “Estimada Yolanda, et desitjo el millor en la teva iniciativa de promoure la unitat de l’esquerra a Espanya [...]. La unitat és necessària a tot arreu. A Grècia i a Espanya. És l’únic camí. [...] Crec fermament que Sumar contribuirà a la creació d’una casa comuna per a les forces progressistes”, sentencia el líder de Syriza, primer ministre grec del 2015 al 2019, en un missatge de suport. Iglesias, que està jugant a tenir una influència a l’ombra sobre la vida de Podem, ja va esbossar el penediment pel fet d’haver triat Díaz a dit. “Potser em vaig equivocar, potser no va ser un encert”, admetia l’abril del 2022.

Al PSOE, en canvi, se li nota que desitja que Díaz s’enlairi, i Pedro Sánchez va posar al servei de la líder de Sumar la moció de censura de Vox amb Ramón Tamames de candidat perquè ella es projectés amb llum pròpia en detriment de Podem. “Vox ha començat el dia volent posar fi a la presidència de Pedro Sánchez i acaba el dia ajudant a iniciar la presidència de Yolanda Díaz”, celebrava el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, el 21 de març en ple torn de rèplica de Díaz a Tamames. Podem denuncia que l’afany de La Moncloa i del PSOE per enlairar Díaz a qualsevol preu ha arribat fins a l’extrem que el CIS –dirigit per José Félix Tezanos– ha alterat artificialment a la baixa la intenció de vot a Podem en el baròmetre del 17 de març per imputar-li així un càstig per la llei del només sí és sí, segons ha alertat Carlos Fernández Barbudo, professor de filosofia política de l’Autònoma de Madrid.

Repetir el triomf català del 2015

Si bé el paper de Díaz a Madrid és tota una incògnita davant les municipals i autonòmiques del 28 de maig, en el cas de Barcelona Ada Colau compta amb ella com a banderí electoral i ella es disposa a invertir a llarg termini pensant en la collita pròpia de les estatals del desembre. El mirall electoral català en el qual Díaz es mira és el 2015, una cita prèvia al procés en què En Comú va aprofitar l’entusiasme pel 15-M, va obtenir 928.000 vots, va superar en 328.000 la llista d’ERC (599.300 vots) i va conquerir 12 diputats del total de 47 que Catalunya enviava al Congrés –al davant d’ERC (9), del PSC (8) i de Democràcia i Llibertat (8), la marca convergent–. En les estatals del 2019, En Comú Podem queia al quart lloc, amb només 7 escons, en contraposició amb el triomf d’ERC (13) i per sota del PSC (12) i Junts (8), amb l’agreujant que Catalunya ja enviava al Congrés 48 escons i no 47 per l’ajustament de població. L’enigma del que dirà Yolanda Díaz avui a Magariños és un fals misteri; el jeroglífic de si Sumar és un significat real o bé un oxímoron que homenatja de nou el gag dels Monty Python, en canvi, es comença a desvelar a partir d’avui.

Després de 25 actes, 20 ciutats, 20.000 quilòmetres i set mesos recorrent el país, el 2 d’abril comença tot
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona i ministra de treball i líder de sumar
Yolanda té al seu abast que Podem sigui en l’acte de presentació de la candidatura. N’hi ha prou que Podem i Sumar firmem ara una declaració de compromís per fer unes primàries obertes
Ione Belarra
ministra de drets socials i secretària general de Podem
Totes som necessàries, de diferents espais i sigles. Si ens ajuntem, aconseguirem que Yolanda Díaz sigui la primera dona presidenta progressista d’Espanya, que ja toca!
Ada Colau
Alcaldessa de barcelona
Sumar és una oportunitat, és un espai de retrobament de molta gent que ens vam separar i que hem de treballar conjuntament pel bé del país
Alberto Garzón
ministre de consum i líder d’iu
La unitat és necessària a tot arreu. Crec fermament que Sumar contribuirà a la creació d’una casa comuna per a les forces progressistes
Alexis Tsipras
ex primer ministre de grècia i líder de syriza
20
ciutats
(entre les quals, Barcelona i Sabadell) ha recorregut Yolanda Díaz en el procés d’escolta al capdavant de Sumar abans del seu acte d’avui en què oficialitza la seva candidatura a La Moncloa en les eleccions estatals del desembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia