barcelona
Puig Antich, sis dies i trenta noms
La Model serà epicentre d’un seguit actes de commemoració de l’execució del jove revolucionari fa 50 anys
L’Harmonia acollirà actes organitzats pels col·lectius llibertaris i ex companys del MIL
La presó Model de Barcelona serà l’epicentre de la commemoració dels 50 anys de l’execució de Salvador Puig Antich, ocorreguda dins de la mateixa presó. Institucions oficials, col·lectius llibertaris, universitats i iniciatives de caire privat posaran en el primer pla del debat i l’actualitat la figura del jover revolucionari executat, i l’abast del brutal episodi de repressió que van suposar aquells fets.
Precisament, la indicativa privada, impulsada per Jaume Roures, convertirà el vell penitenciari en un centre de reflexió i cultura a l’entorn de Puig Antich. Des del dissabte 2 de març, data que coincideix amb la de l’execució de 1974, fins al dia 6, la quarta galeria de la Model acollirà accions i xerrades, de l’àmbit musical, literari, teatral, jurídic, cinematogràfic, social i polític, coordinades per David Fernández.
Seran sis dies que aplegaran 30 noms del món cultural, periodístic, jurídic i social del país, amb participació de figures com l’actor Eduard Fernández, recitant un poema de Vicent Andrés Estallés, Lluís Llach, Núria Cadenas, Frances Escribano, David Fernández, Jordi Coca o Najwa Najjar, entre molts d’altres.
L’assistència a aquests actes és gratuïta però cal fer-la prèvia reserva de plaça al web Salvador50anys.cat. L’última jornada comptarà amb un acte on hi intervindran Imma, Montse, Carme i Merçona Puig, germanes de Salvador.
Abans del dia 2, divendres 1 de març, el col·lectiu llibertari, juntament amb antics militants del MIL, hauran donat el tret de sortida a un cap de setmana intens d’actes de record de Puig Antich. En aquest cas serà l’ateneu l’Harmonia el que aplegarà concerts, amb Joan Isaac al front, i debats. A les xerrades hi intervindran, entre d’altres, Jean Marc Rouillan, ex membre del MIL, i Ricard de Vargas Golarons, vinculat també al MIL. El diumenge 3 hi haurà, com cada any, un acte al cementiri de Montjuïc, davant la tomba de Salvador Puig Antich, on s’hi llegirà un manifest.
Els actes més de caràcter institucional arrencaran el dia 26, amb una sessió històrica a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, IEC, el 28 és la Generalitat la que retrà homenatge a Puig Antich amb un acte al recinte modernista de Sant Pau. Des de l Memorial Democràtic s’està treballant en la configuració d’un programa més ampli de commemoració, amb actes al llarg de l’any 2024. Finalment, el dia 29 de febrer serà el torn de l’Ajuntament de Barcelona amb un acte solemne al saló de Cent.