Successos

tribunals

judici per l'assassinat d'agents rurals

Busquen un caçador que hauria fugit del crim d'Aspa

Un testimoni assegura que Ismael Rodríguez va matar tords a la mateixa finca tot just la setmana abans dels fets

Les acusacions no dubten que l'escopeta la duia sempre ell, malgrat no tenir llicència

Nova línia d'investigació per aclarir el doble crim d'Aspa. L'advocat de les famílies dels agents rurals abatuts a trets per un caçador ha manifestat que estan buscant un altre caçador que, presumptament, acompanyava l'homicida en el moment dels fets. Aquest caçador no hauria intervingut en el tiroteig, però el seu relat és clau per conèixer més detalls de com es van desencadenar els fets. Aquest home que suposadament acompanyava l'homicida hauria marxat del lloc després del crim. Un lloc que l'homicida confés coneixia perfectament perquè hi havia anat tot just una setmana abans del tràgic 21 de gener. Ismael Rodríguez havia acudit al vedat d'Aspa la setmana anterior del doble assassinat i va fer-ho portant la mateixa arma que va utilitzar per abatre els agents rurals.

Tot plegat són revelacions que van fer ahir els advocats de les acusacions particulars, Pau Simarro, que representa les famílies de les víctimes, i Albert Requena, de les associacions catalana i espanyola d'Agents Rurals, després d'escoltar la declaració judicial, feta per videoconferència, de dos testimonis que també freqüentaven el vedat d'Aspa.

En aquest sentit, una de les versions donada per l'homicida perd credibilitat en favor de la hipòtesi que sostenen les acusacions: l'arma va estar sempre en possessió d'Ismael Rodríguez, tot i no disposar de llicència per a aquesta escopeta, i el titular teòric no la va tenir mai.

Un dels testimonis que van declarar ahir va revelar que el 14 de gener Rodríguez va ser a Aspa en companyia d'altres caçadors i que van abatre 115 tords. Segons els advocats de l'acusació, l'arma emprada era la mateixa que la que duia el dia del crim, perquè l'acusat surt amb ella en una fotografia que va ser penjada a les xarxes socials. “Per tant, no se l'havia deixat el titular dos dies abans dels fets al cotxe de l'acusat, sinó que Ismael Rodríguez l'havia tingut sempre”, va manifestar ahir Pau Simarro, per reforçar la concurrència d'un delicte de tinença il·lícita d'armes.

El caçador de 28 anys continua a la presó de manera provisional.

LES FRASES

Pensem que hi havia una altra persona amb ell [l'homicida], però no hem pogut determinar qui era
Pau Simarro
advocat
L'arma va estar sempre en possessió d'Ismael Rodríguez i no del seu titular teòric
Albert Requena
advocat

Una esperada convocatòria de places

El govern s'ha compromès a convocar cent places per al Cos d'Agents Rurals durant els pròxims tres anys, cinquanta en la categoria de sotsinspector i les altres cinquanta per a agents d'escala bàsica. L'anunci ja s'ha publicat al DOGC.

Feia gairebé una dècada que no es convocaven places noves per al cos i l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (Asparc) vincula que es faci ara a les mancances denunciades arran del crim d'Aspa (Segrià). Tot i valorar satisfactòriament que el govern hagi “posat el focus” en el Cos d'Agents Rurals, l'associació considera “totalment insuficients” les cinquanta places de l'escala bàsica. El seu president, Francesc Coll, assegura que la plantilla –que ara no arriba als 500 agents– pràcticament s'hauria de doblar per poder cobrir les múltiples tasques que tenen assignades per a la protecció del medi ambient. En canvi, veu “necessari i del tot positiu” que el govern prevegi ampliar amb mig centenar de places més la categoria de sotsinspector. “Feia deu anys que ho esperàvem perquè fa molta falta incrementar la capacitat tècnica, de coordinació i d'organització dels càrrecs de comandament del cos”, afirma.

“Aquestes convocatòries semblaven impossibles fins al 20 de gener, fins al dia abans que matessin els dos companys”, diu Francesc Coll, que atribueix al crim el fet que ara el govern hagi “posat el focus” en el Cos d'Agents Rurals. “L'assassinat ha tret a la llum un cos que ha estat poc valorat i ha tingut poc suport de la mateixa Generalitat; s'han posat de manifest les greus mancances d'organització, de coordinació, d'estructura i de plantilla que té el cos després de deu anys absolutament aturat pel que fa a la incorporació de personal mentre ha hagut d'anar assumint més funcions i tasques.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia