Detenen un fals encarregat d'obres que vivia de gorra en hostals garrotxins

Hi anava de part d'una suposada empresa que construeix el nou hospital d'Olot i «llogava» obrers

A l'hostal Pujol, situat a la pujada de la Solfa d'Olot, un establiment acostumat a hostatjar treballadors d'obres públiques, van rebre una trucada a principis de novembre d'un home que es va presentar com a representant de Construccions Acris i els va anunciar que els enviaria un client, un tècnic que havia d'anar a prendre mides per a les obres del nou hospital. Van pactar que cada dimarts pagarien per endavant l'estada del seu tècnic. Al començament de setmana s'hi va presentar l'hoste, que es va identificar com Josep Llopart Piña, i va reafirmar que cada dimarts hi aniria el seu cap, i es va instal·lar a pensió completa. El primer dimarts no va venir el cap. El segon dimarts, Llopart va dir que li havien ordenat que s'havia de quedar una setmana més i que el cap no podia passar a pagar perquè era a Madrid fent un curset. Això ja va escamnar una mica la mestressa de l'hostal, que va exigir de parlar per telèfon amb el cap de Llopart, però com a resposta va rebre retrets per la seva manca de confiança i quan va trucar al telèfon que els va donar de l'empresa, ni hi havia línia. Però els hostalers van tenir paciència amb Llopart perquè fins i tot donava feina a altres clients per dur màquines a les obres i negociava material de construcció i fins i tot va anar a veure uns terrenys a Montagut amb la intenció de comprar-los i va mantenir reunions amb l'Ajuntament. «Es notava que en sabia, d'obres», recorda Dolors Colomer que, a sobre, va haver d'aguantar que el morós li fes lloances per la seva tenacitat laboral tot i la seva edat. «Pobra dona, a la teva edat i treballant», li deia.

Finalment, el dia 21 de novembre, els hostalers es van trobar una nota de Llopart a l'habitació on deia que havia hagut de marxar i que ja tornaria. Evidentment, no va tornar i va deixar una factura de 898,80 euros.

Canvi d'hostal

Després de l'hostal Pujol, Llopart es va instal·lar a l'hostal Sant Bernat, al centre d'Olot, on va viure a mitja pensió, perquè no fan dinars, durant 10 dies. Allà Llopart es va presentar com a encarregat d'una empresa anomenada Fisaguirre i va mostrar un contracte de feina que va ensenyar a la mestressa, posant-li tant a davant dels ulls que no el va poder examinar bé. Els va dir que el DNI se l'havia deixat a l'obra (també es referia a l'hospital) i els va assegurar que més endavant els portaria tota una quadrilla de treballadors que s'havien d'incorporar a la feina.

Sense canviar-se de roba

Durant la seva estada també va oferir feina a algun client de l'hostal, però els hostalers van començar a sospitar que alguna cosa no rutllava perquè van veure que sempre duia la mateixa roba i que marxava molt tard de l'hostal per anar a treballar. Quan li van fer la primera reclamació va desaparèixer i els va deixar de penyora una garrafa gran d'aigua i un deute de prop de 500 euros.

Un cop va haver abandonat el Sant Bernat, el divendres dia 11 va aparèixer a l'hostal Cal Fuster de Santa Pau, on també es va presentar com a responsable de l'empresa que construeix el nou hospital i els va dir que, a banda d'ell, els portaria una brigada de vuit treballadors que també s'hostatjarien a l'establiment a pensió completa. Mentre va ser a l'hostal va coincidir amb un noi del barri que està a l'atur i li va oferir feina de vigilant a les obres i també va oferir al cunyat de l'hostaler que anés a buscar per a la seva granja terra dels moviments que feien a les obres. Llopart va pactar que cada dimarts li passés la factura, que el seu cap ja aniria a pagar. Però, com es pot suposar, va passar el dimarts, el dimecres i el dijous, i ningú anava a pagar. I el divendres, l'hostaler, tip de servir-li àpats, cafès, copes, cigars i encara cerveses a mitja tarda que també es feia apuntar al compte, li va menar la pressa per pagar. Li va dir que al vespre passarien comptes.

Es deixa els calçotets

Però quan van anar a l'habitació només hi van trobar la clau, unes sabates, uns mitjons i uns calçotets. Veient que no cobraria els 500 euros aproximadament que els devia, el responsable de Cal Fuster va avisar els Mossos i també va començar a fer una ronda de trucades a altres establiments del sector per avisar-los perquè no caiguessin en el parany. Va descobrir que en el cas de Sant Bernat i Pujol ja era massa tard, però en canvi l'avís va ser útil per als de l'hotel Vertisol, de les Preses, on Llopart va anar a instal·lar-se després de fugir de Cal Fuster. Des del Vertisol van passar un missatge a Cal Fuster perquè sabessin que tenien allà el morós i a Llopart li van advertir que per tenir dret a l'esmorzar havia de pagar el dormir per endavant. Va marxar i se'n va anar a La Perla. La fortuna va fer que la filla de la mestressa de l'hostal Pujol el veiés entrar. Va avisar els amos de La Perla i els Mossos, que el van anar a detenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.