Desarticulen una xarxa que robava en camions aparcats en àrees de descans

Vuit dels detinguts han ingressat a la presó acusats d'una vintena de robatoris i d'associació il·lícita

La banda de lladres actuava sempre de nit, en àrees de descans de les autopistes AP-7 (des de les comarques de Girona fins a les de Tarragona) i AP-2 (al seu pas per les comarques de Lleida), i a Aragó, Castella i Lleó i Navarra. Un primer grup de delinqüents, que anava en un cotxe, eren els encarregats de comprovar si hi havia presència policial a la zona i de revisar les mercaderies que hi havia a dins dels camions. Poc després, un altre grup de lladres que conduïen furgonetes propietat de la banda anaven fins a l'àrea de descans on hi havia els camions i carregaven tot el material. S'enduien qualsevol objecte de marca coneguda i amb bona sortida en el mercat, com ara joguines, electrodomèstics, roba, calçat i menjar.

La banda, que feia anys que actuava a les autopistes, guardava tot el material robat en magatzems i domicilis dels mateixos lladres, que vivien només de l'activitat delictiva. Els objectes emmagatzemats als pisos «es venien en menys de 24 hores», va assegurar ahir l'inspector Xavier Sánchez, cap de l'àrea territorial d'investigació dels Mossos. Les mercaderies robades es distribuïen a un preu molt més baix que el de mercat a venedors ambulants o en establiments de tot Catalunya, sobretot de les comarques del Vallès Oriental i Occidental, l'àrea on residien la majoria de membres de la xarxa de delinqüents.

L'operació, que s'ha batejat amb el nom d'una joguina, Gormiti, es va dur a terme el 18 de desembre passat, després d'una investigació que es va allargar més de dos mesos. Durant tot aquell dia, els agents dels Mossos van escorcollar vint domicilis a diverses poblacions del Vallès i van detenir 23 persones d'entre 18 i 45 anys i de nacionalitat espanyola, entre elles «el propietari d'un comerç», va afirmar Sánchez. Vuit dels arrestats –entre ells els responsables de la banda, que acumulaven més de cent detencions per fets semblants– ja han ingressat a la presó després de declarar davant del jutjat d'instrucció número 2 de Cervera, que s'encarrega de la causa. Dues persones més, que havien estat empresonades pel jutge, han quedat en llibertat provisional després de pagar la fiança.

Proven associació il·lícita

Tots els detinguts estan acusats d'una vintena de robatoris amb força i d'associació il·lícita, «un delicte que fins ara no s'havia aconseguit imputar a cap de les bandes amb aquest modus operandi», segons va dir ahir l'inspector Sánchez. A través de les investigacions, els Mossos han pogut demostrar davant del jutge que els 23 lladres formaven part d'una única banda organitzada, tot i que quan actuaven ho feien en grups diferents.

Tres magatzems amb el material robat

La banda de lladres havia robat tant de material que els Mossos d'Esquadra s'han vist obligats a deixar en dos magatzems utilitzats pel grup (a Sant Antoni de Vilamajor i Ripollet, que, això sí, han estat precintats) més de la meitat de les mercaderies sostretes, de les quals s'està intentant fer inventari per tal de facilitar la seva devolució. «El problema és que hi ha una mica de tot: perfums, desodorants, pernils, radiadors, màquines de cosir...», va explicar ahir l'inspector Xavier Sánchez, que va afegir que s'han hagut de destinar una desena d'agents només a buscar els propietaris del material robat. Una recerca que es preveu complicada, ja que és probable que molts dels camioners que han estat objecte dels robatoris «hagin denunciat els fets en un altre país», va assegurar Sánchez, que manté la investigació oberta. L'inspector no va donar cap xifra aproximada del valor de les mercaderies sostretes, però si s'ha de jutjar pel volum de material robat i el cost d'alguns objectes sostrets –televisors de plasma–, es podria tractar d'un robatori de diversos milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.