Els conductors temeraris continuen exhibint els seus vídeos a la xarxa

Les imatges penjades a internet es poden considerar com a prova per denunciar l'infractor

El vídeo de la imatge que mostra un comptaquilòmetres a 184 km/h es va penjar el 23 de gener al Youtube. En el portal l'autor de les imatges descriu: «Jo amb la meva moto a l'autopista de Garraf a les 8.26 de la nit desfogant-me.» En el vídeo es veu com el motorista s'incorpora a l'autopista i va accelerant la velocitat fins arribar als 184 km/h. El mateix usuari té un altre vídeo penjat al portal des del 17 de gener –la imatge en què es veu una carretera i una persona abocada a la barrera de seguretat–, en què es mostra com dos cotxes passen a gran velocitat fent una cursa en una carretera de dos carrils que no està identificada. «Carlos, no en tens prou motor per passar el meu cotxe», galleja l'usuari.

Imatges com aquestes les analitzen periòdicament agents de la divisió de trànsit dels Mossos d'Esquadra. La policia investiga la procedència de les gravacions, en què es mostren conductors fent cabrioles amb la moto o actituds imprudents al volant, ja que com que aquestes maniobres poden fer perillar la vida d'altres persones els seus responsables poden incórrer en un delicte contra la seguretat del trànsit, que es castiga amb penes de presó que van dels dos als cinc anys. Per enxampar els conductors temeraris, els Mossos tenen dos inconvenients. Primer, han de localitzar l'usuari que ha penjat el vídeo a internet i comprovar l'autenticitat de les imatges. Aquesta primera tasca resulta complicada, ja que cada vegada aquests conductors prenen més precaucions perquè no els enxampin, i sovint pengen els vídeos des d'ordinadors públics perquè no els puguin localitzar. Un cop s'identifica l'autor dels fets i se'l denuncia, els Mossos han d'aportar prou proves al jutjat per demostrar que el vídeo és autèntic i que l'acusat és el conductor, ja que no tots els jutges defensen que aquestes imatges que es pengen a internet poden ser considerades com a prova. Aquest és el cas de la titular del jutjat d'instrucció número 4 de Girona, que va arxivar l'abril del 2008 el cas d'un conductor que va ser enxampat per la Policia Municipal de Girona quan va penjar a internet un vídeo en què es veia com circulava de manera temerària per la carretera de Llorà a Sant Martí de Llémena. La jutgessa va acceptar la versió de l'advocat de la defensa, que al·legava que les imatges eren un muntatge i que no es podia demostrar que la gravació fos real. Ara bé, d'altres jutges han optat per dictar sentències condemnatòries per a aquests conductors. El febrer del 2008, una jutgessa de Rubí va condemnar a un any de presó i tres anys sense carnet un noi de Cerdanyola del Vallès, que va penjar un vídeo a la xarxa en què sortia conduint un quad de manera temerària per la carretera de l'Arrabassada, a Sant Cugat del Vallès.

El fiscal de Seguretat Viària de l'Estat espanyol, Bartolomé Vargas, també es va pronunciar sobre aquesta qüestió i va demanar als cossos policials que perseguissin aquestes conductes imprudents a la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.