La comissió d'investigació del foc d'Horta es tanca sense dimissions i amb desacord polític

Els grups del govern i l'oposició aproven per unanimitat 66 mesures per millorar la prevenció i l'extinció d'incendis

Avançar en la ramaderia extensiva com a factor de prevenció, dotar de terminals GPS tots els efectius dels bombers i revisar les condicions laborals del personal de les sales de control de bombers són algunes de les 66 mesures que es van aprovar ahir en l'última sessió de la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan. El Departament d'Interior ja havia anunciat algunes d'aquestes mesures al gener, quan es va aixecar el secret de sumari, i la resta de millores han estat consensuades pels grups parlamentaris, amb una clara voluntat d'arribar a acords perquè la tragèdia d'Horta no es torni a repetir. Però pels grups de l'oposició la comissió hauria d'haver servit també per assumir responsabilitats polítiques. Pel diputat Jordi Turull, de CiU, el Departament d'Interior no ha assumit cap autocrítica en la gestió de l'incendi i la comissió ha demostrat que sí que hi va haver «disfuncions, descoordinacions i mancances». Per això va reclamar que el Parlament insti el president de la Generalitat a destituir el conseller d'Interior, Joan Saura; el seu secretari general, Joan Boada, i la directora de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau, una petició que van subscriure el PP i Ciutadans. Pel govern, però, les dimissions no tenen raó de ser perquè l'incendi d'Horta va ser un accident inevitable i imprevisible, com es recull en l'informe dels Bombers. Pel que fa a la tesi del llamp, l'oposició va reaprovar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, perquè entén que el conseller sí que va assumir l'error de l'informe dels Agents Rurals i va demanar disculpes públicament.

Valoració positiva

Tots els grups parlamentaris, exceptuant ICV, van valorar positivament la utilitat de la comissió. «Ha servit perquè tots els grups es posin d'acord en 66 mesures», va afirmar David Pérez, del PSC. Per ERC, la comissió servirà per debatre un acord nacional per establir un model de seguretat. Està previst que les millores es debatin i s'aprovin en el ple del Parlament la setmana que ve.

La imatge institucional

El president de la comissió, Higini Clotas, va aprofitar l'última sessió per instar els grups parlamentaris a reflexionar sobre la percepció que els ciutadans tenen del Parlament. «Al llarg de les compareixences hem sentit paraules dures, de desconfiança, de recel i fins i tot de por cap al Parlament [...]. Alguna cosa no funciona quan la llibertat d'expressió queda limitada per la desconfiança vers la institució», va concloure Higini Clotas.

Els sindicats, decebuts amb la comissió

n. puyuelo

Els sindicats dels bombers de CCOO, UGT i Catac es van mostrar decebuts ahir a la sortida de l'última sessió de la comissió d'Horta, perquè el Departament d'Interior no ha assumit cap responsabilitat ni ha admès errors en la gestió de l'incendi que va costar la vida a cinc bombers. «Acceptar responsabilitats és un exercici d'honestedat pública i política», va advertir el secretari general de bombers de la UGT, Antonio del Río, qui va anunciar que la UGT sí que assumirà responsabilitats. «Posarem els nostres càrrecs a disposició dels afiliats a través d'assemblees, perquè sabíem que podia passar un accident tràgic i no hem estat capaços d'evitar-ho», va lamentar Del Río.

Els representants sindicals dels bombers també es van mostrar dolguts perquè els grups parlamentaris no han comptat amb ells per consultar-los les mesures que s'han pactat en la comissió, i van evitar valorar-les perquè encara no han tingut temps d'estudiar-les ni de conèixer les propostes que finalment han estat rebutjades. Jaume Martí, el responsable de seguretat laboral de CCOO, sí que va demanar a Interior que quan impulsi les mesures aprovades al Parlament no faci prevaler el cost a la seguretat dels bombers, com assegura que s'ha fet en els últims anys. Per Catac tampoc «s'estan fent les coses ben fetes», va assenyalar Joan Carles Cerdán. Tant UGT com CCOO i Catac també van anunciar que han decidit abandonar la investigació que es feia des del comitè de riscos per impulsar millores laborals després de l'incendi d'Horta. Segons els sindicats, els representants de la Generalitat els posen moltes traves per lliurar-los la documentació que sol·liciten i han decidit fer front comú fins que la voluntat de l'administració no sigui una altra.

Informe pericial

g. pladeveya / acn

Pau Simarro, l'advocat de les famílies de dos dels bombers que van morir en el fatídic incendi d'Horta de Sant Joan, va manifestar ahir que demanarà a la jutgessa de Gandesa que porta el cas que autoritzi l'elaboració d'un informe pericial que ajudi a aclarir les circumstàncies del foc. El lletrat, de fet, va avançar que ja està en contacte amb el professor de la Universitat Politècnica de Madrid que va fer l'informe pericial de l'incendi de Guadalajara del 2005, en les tasques d'extinció del qual van perdre la vida onze persones. «Cal algú aliè a les parts i que tingui capacitat tècnica per valorar la cadena d'errors que hi va haver.» A banda d'això, també proposarà que es dugui a terme un reconeixement judicial in situ i que declarin nous testimonis, com ara el cap del GRAF a Catalunya, el coordinador dels mitjans aeris i la coordinadora del centre de comandament avançat. Paral·lelament, els capatassos de dues quadrilles de les BRIF de Daroca (Saragossa) van declarar ahir davant de la jutgessa de Gandesa que, quan estaven a les zones properes als GRAF de Lleida i Barcelona, van rebre la instrucció de marxar del seu cap, Raúl Vicente, que va creure que el més oportú era fugir perquè les condicions havien canviat i havia aparegut una columna de fum gran i negra. Tots dos van coincidir, a més, que, en el mateix moment que ells van marxar, els haurien pogut seguir els GRAF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.