Política

ÀNGEL FERRÀS

ALCALDE D'HORTA DE SANT JOAN

«Els partits han abusat de la mort dels bombers i del poble d'Horta de Sant Joan»

L'alcalde considera que la comissió d'investigació del Parlament ha posat de manifest que va haver-hi descoordinació en l'extinció del foc i que calia millorar els protocols per combatre els incendis forestals. A més, reclama que algú hauria de dimitir i critica polítics i mitjans

dimissions
Algú hauria d'assumir la responsabilitat política. No sé si hauria de ser el conseller Saura

Àngel Ferràs va decidir, fa més de dos mesos, que no concediria més entrevistes si era per parlar del tràgic incendi d'Horta de Sant Joan. Però un cop acabada la comissió d'investigació del Parlament sobre l'incendi, en què van morir cinc bombers del GRAF de Lleida, l'alcalde d'Horta ha accedit a valorar el contingut i les conclusions de gairebé 50 hores de compareixences, arran de la declaració de 46 testimonis. En aquest sentit, la comissió es va tancar dijous sense cap dimissió i amb desacord polític, tot i que els grups del govern i els de l'oposició van aprovar per unanimitat 66 mesures per millorar la prevenció i l'extinció dels incendis forestals.

– Quina opinió li mereix la comissió d'investigació. Creu que ha estat gaire útil?
– «Sí, penso que ha estat molt útil, i que era una comissió molt necessària, perquè faltaven alguns temes per tocar i aclarir després de l'incendi. A més, calia detallar si va haver-hi descoordinació i relaxació entre els comandaments, que és el que nosaltres vam veure i vam viure. És el que vaig dir en un primer moment i ho mantinc. La comissió també ha servit perquè tothom estiga d'acord que cal fer una sèrie de coses que nosaltres fa temps que demanem.»
– Per exemple?
– «Nosaltres dèiem que calia més control i més mesures per prevenir els incendis forestals, tenir més mitjans i poder mantenir un helicòpter a Horta durant tot l'any. A més, tothom ha vist que calia millorar els protocols i la coordinació entre els diferents cossos de bombers.»
– Què més es pot fer per evitar incendis com el de l'estiu passat?
– «El que més ens dol és la mort dels bombers. Només podem ser solidaris amb els seus companys i les seues famílies. Però ara cal un pla d'incendis per al Parc Natural dels Ports, i mirar que els boscos estiguen més nets i les pistes forestals, més ben arreglades. Si estem més ben preparats per a les emergències, és més fàcil evitar les tragèdies. A Horta, la gent gran té una dita que diu que els focs de l'estiu s'apaguen a l'hivern.»
– Les últimes nevades fan preveure un altre estiu complicat, als Ports. A la banda de Tortosa, recentment s'ha renovat el parc de bombers. Però Horta té el parc de bombers que hauria de tenir aquesta banda d'un massís tan important?
– «Enguany també creixerà molt el sotabosc, però a més a més hi ha moltes branques gelades i aixafades per la neu. Tot això fa que hi haja més risc d'incendis. Sobre el parc d'Horta, com a mínim hi hauria d'haver un dipòsit amb combustible de reserva, un helicòpter i fer que els bombers estiguessen al poble durant més temps. Horta és un punt estratègic per als Ports, i és fonamental que els bombers tinguin un bon centre d'operacions. En un incendi forestal, les primeres hores són crucials per controlar-lo i extingir-lo.»
– L'incendi d'Horta ja està apagat del tot?
– «Hauríem de fer un esforç per mirar el tema més fredament. Però cal que algú assumeixi algun tipus de responsabilitat.»
– Vol dir que el conseller hauria de dimitir?
– «No sé si hauria de ser Saura. Però algú hauria de dimitir. Si el president Montilla pensa que ha de ser Saura, que siga el conseller. Però també podria cessar algú altre, com Joan Boada o la mateixa directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis.»
– Ha parlat amb Saura, després de l'incendi?
– «Sí, em va trucar el dia que es va aixecar el secret de sumari de la investigació policial, per comunicar-me que ja havien detingut els dos presumptes autors del foc.»
– Com ha viscut la detenció dels responsables confessos de l'incendi i la investigació judicial?
– «La jutgessa de Gandesa està fent molt bé la seua feina. Li donem un 10, perquè no podríem posar-li més nota. Ha actuat amb molta discreció i amb fermesa. En aquest cas, el poder judicial ha funcionat.»
– A més, la detenció dels autors va desmuntar la teoria del llampec, la qual a Horta no us acabàveu de creure...
– «Com a mínim, el conseller Baltasar va rectificar el que havia dit quan havia rebut els informes dels agents rurals. Però calia que s'haguessen escoltat més els veïns. Sobretot, els veïns qui deien que havien vist gent sospitosa, i els qui van avisar que el foc va començar a 800 metres de distància d'on deien els agents rurals.»
– Pensa que la comissió d'investigació els ha acabat donant la raó?
– «El que jo vaig dir és el que vaig veure i el que vaig viure. I la gent del poble volia saber la veritat. La comissió no ens ha donat o ens ha tret la raó, sinó que ha servit per saber coses que encara no sabíem sobre l'incendi. Per tant, penso que la comissió també ha estat bona per al mateix cos de bombers.»
– Durant els últims mesos, ha rebut molts atacs per les seues crítiques als comandaments. Com les ha encaixat?
– «Més que els atacs personals, el que més m'ha dolgut és com alguns polítics i mitjans de comunicació van tractar el poble. Els veïns d'Horta no estaven en contra de ningú, sinó que volien saber la veritat. A banda, els que m'han criticat per haver tramès la factura de l'aigua que van utilitzar els bombers no em coneixen. Ja vaig demanar disculpes per unes factures que no haurien d'haver existit, i que vaig cometre l'error de signar sense mirar-les. Parlar tan frívolament només serveix per fer mal, però crec que no té cap més importància.»
– Com valora el paper que han jugat els diferents partits polítics?
– «Crec que se n'ha fet un gra massa. Penso que els partits han abusat de la mort dels bombers i també del poble d'Horta de Sant Joan. Jo diria que als ciutadans això tampoc els agrada. Si s'hagués parlat més obertament des d'un principi, potser no hauria calgut fer la comissió.»
–Parlant d'un altre tema, el poble va decidir rebutjar el parc eòlic dels Pesells i el govern l'ha aprovat. Fins i tot, la plataforma ha dit que ha estat un càstig a Horta, a causa de la polèmica de l'incendi...
–«No crec que tinga cap relació. Durant l'incendi, vaig dir el que vaig veure i el que vaig sentir. Però no crec que la Generalitat faci res en contra d'un poble per això. Amb tot, el que és cert és que la majoria dels veïns van decidir en referèndum que no volien el parc eòlic, i ara aturar-lo és un dels nostres objectius com a poble. Es parla molt d'autonomia municipal i del dret a decidir, però nosaltres vam fer una consulta i no ha servit de res. La proposta que ha fet la comissió d'Urbanisme d'allunyar set dels disset molins del nucli d'Horta no ens sembla suficient. Però no crec que això siga un càstig per tot el que vam dir de l'incendi.»
– A Horta de Sant Joan han passat de ser el poble de Picasso a ser el poble de l'incendi. Com veu el futur d'Horta, després de la tragèdia i de tota la polèmica?
– «Volem tornar a vendre una imatge positiva del poble, i que se'ns mire amb uns ulls diferents. No som un poble polèmic o problemàtic, sinó una gent amb ganes de tirar endavant tots els nostres projectes. En moltes coses, com la cultura o el turisme rural, som un poble capdavanter. Però necessitem una injecció des de les altres administracions, i que ens ajuden a portar endavant tot el que tenim en marxa.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona