Societat

«La comissió s'ha acabat, però al bosc tot continua igual»

Xavier Fortuño és un dels veïns d'Horta de Sant Joan que van ser citats a declarar al Parlament per la comissió d'investigació de l'incendi. El portaveu de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta va comparèixer el 16 de febrer, al costat d'altres veïns com ara Salvador Carbó, Elias Gil, Jordi Giné o Lluís Gil. «El dia que vam anar-hi ja vaig veure que no podríem aportar gaires dades, ja que nosaltres només teníem una apreciació molt visual i subjectiva del que havia passat», argumenta Xavier Fortuño. «Durant l'incendi no sabíem tot el que estava passant, ni tampoc teníem els coneixements tècnics per valorar-ho», hi afegeix Fortuño, abans d'advertir que era improcedent acusar els bombers de falta de coordinació o de relaxació. En aquest sentit, el veí destaca que ja s'han revisat els protocols: «En qualsevol feina, quan hi ha un accident greu, es revisa el sistema per veure què ha pogut causar-lo.»

D'altra banda, sobre la necessitat o la utilitat de la comissió, Fortuño opina que ja van preveure, «abans de començar, que no resoldria res». «No han quedat clares les responsabilitats polítiques i, sense la comissió, igualment s'haurien revisat els protocols d'actuació», afirma. «La comissió no ens ha servit per conèixer la veritat; ha fet molt més la jutgessa de Gandesa que dos mesos de comissió d'investigació», diu Fortuño, que lamenta els retrets entre els partits i la politització de la tragèdia. «L'incendi s'ha utilitzat com a arma de batalla», afirma.

Aquest veí també explica que, les últimes setmanes, a Horta de Sant Joan havien arribat a perdre l'interès per la comissió del Parlament. «La gent ja estava molt cansada que se'n parlés tant; tenien ganes que s'acabés i que els polítics es posessin a treballar», revela. Fortuño comenta que alguns veïns alerten que, tot i l'incendi de l'estiu passat, ningú no ha plantejat que cal fer una altra gestió forestal. «A Horta hem tingut nevades amb gruixos de 60 cm, i això és molta vegetació combustible per a l'estiu», adverteix Fortuño, que precisa que només s'està netejant la zona cremada el juliol del 2009. «Ara la comissió s'ha acabat i al bosc tot continua igual», lamenta el portaveu de la plataforma. «Estem parlant d'una zona que s'ha cremat cinc cops en 25 anys, i que ho tornarà a fer si no ho evitem», etziba. Amb tot, el veí d'Horta de Sant Joan remarca que una de les coses que sí que han canviat és la percepció que van tenir alguns veïns del poble sobre la possible relaxació dels bombers. «Potser va haver-hi descoordinació, però cada cop són menys els veïns que pensem que va haver-hi relaxació», afirma Fortuño.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Demanen la dimissió dels directius del canal d’Urgell

Mollerussa

CCOO tanca un acord amb l’empresa Llansà SA que posa fi a la vaga

llançà
societat

Els Miquelets tornen a desembarcar a la platja d’Arenys

arenys de mar
Societat

Nova manifestació de treballadors de presons per reclamar més seguretat

Barcelona
PUIGCERDÀ

El consistori perseguirà i denunciarà les actituds incíviques

PUIGCERDÀ
societat

L’Ascensió de Granollers engega motors

GRANOLLERS
ROSES

L’Àrea de Turisme promou l’estalvi d’aigua en hotels i càmpings

ROSES
societat

L’acampada de la UB es mantindrà el 12-M si el rectorat no respon

Barcelona
infraestructures

Adjudicades les obres d’una nova via ciclista al corredor de la C-66

celrà