Successos

pagesia

Els tancats elèctrics no aturen els senglars

Els animals es passen dies dins els camps i causen autèntics estralls al blat de moro, a Santa Pau

La collita de blat de moro, que es preveia molt bona en un any que la meteorologia ha estat propícia, va pel camí de perdre's a Santa Pau per culpa dels estralls que estan fent els senglars, cada vegada més nombrosos i cada vegada menys porucs a l'hora d'acostar-se a zones habitades. I no és que els pagesos no hagin adoptat mesures. La majoria han pres la precaució, amb el cost econòmic que això suposa, de tancar els camps amb filats elèctrics a tot volt per evitar l'entrada dels porcs. Però s'han trobat que han fet la feina en va. Els senglars, no se sap ben bé com, acaben superant els filats elèctrics i entren als camps, i un cop a dins, els filats sí que els solen ser impediment per sortir. El resultat és que es queden dia i nit enmig del blat de moro trencant les plantes i afartant-se de les espigues. És a dir, que ha estat pitjor el remei que la malaltia. La paradoxa d'haver tancat l'enemic al camp no ha passat a un pagès ni a dos, sinó a la majoria. L'infortuni ha passat als camps de Rifago, la Coromina, can Barraca, la Canova... En vista de les destrosses, a banda d'esperar a veure si els dies de batuda els caçadors eliminen algun exemplar, els pagesos han demanat als caçadors de la zona que portin els gossos als camps perquè empaitin els senglars que hi són amagats i els facin sortir. L'operació s'ha repetit més d'un cop i els gossos han fet la seva feina rastrejant els camps. Però en cap cas ha estat possible veure els senglars quan surten. Aquesta setmana, els gossos van foragitar d'un camp de Santa Llúcia un cabirol, un animal que no representa cap perill per al blat de moro però sí per als fesols. Els senglars no es veuen sortir, els caçadors diuen als pagesos que els porcs ja són fora. Però la història continua: cada dia es veuen petjades noves dels senglars que es passegen pel camp i una nova remesa de plantes abatudes i espigues rosegades. Els pagesos no saben com fer-ho per aturar la plaga de senglars i miren si hi ha possibilitats de fer alguna mena d'assegurança com la de les pedregades

El blat de moro no és l'únic que devoren els senglars a Santa Pau. Aquest any molts pagesos s'han trobat que els porcs salvatges se'ls fiquen als horts i que els arrenquen les trumfes i també se'ls mengen prunes, pomes i altres fruites. Per a aquests casos van trobar una mesura relativament eficaç, posar la ràdio durant tota la nit a l'hort, i almenys durant uns dies, el senglar no s'hi acostava.

Les trumfes també les devoren

El blat de moro no és l'únic que devoren els senglars a Santa Pau. Aquest any molts pagesos s'han trobat que els porcs salvatges se'ls fiquen als horts i que els arrenquen les trumfes i també se'ls mengen prunes, pomes i altres fruites. Per a aquests casos van trobar una mesura relativament eficaç, posar la ràdio durant tota la nit a l'hort, i el senglar no s'acostava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.