Successos

El Suprem eleva les indemnitzacions pel sinistre de Germanwings

L’alt tribunal dona la raó a 14 familiars de les víctimes que al·legaven que les compensacions eren massa baixes

El Tribunal Suprem ha incrementat la suma de les indemnitzacions que cobraran 14 familiars de set de les víctimes mortals de l’accident aeri de la companyia Germanwings als Alps francesos, el 24 de març del 2015. En el seu dia, l’Audiència de Barcelona va decretar unes compensacions que oscil·laven entre els 20.625 i els 105.000 euros per cada familiar, i ara la Sala Civil del Tribunal Suprem estima, en part, el recurs extraordinari per infracció processal interposat contra aquella decisió en considerar que les indemnitzacions, que va rebaixar a la meitat de les acordades pel tribunal de primera instància, eren més pròpies d’un accident de trànsit que d’un sinistre aeri.

Al recurs, aquests familiars al·legaven, entre altres motius, que l’Audiència Provincial de Barcelona havia vulnerat el principi de total indemnitat del perjudicat en utilitzar la Llei sobre responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor per fixar la quantia de les indemnitzacions i, a més, que aquestes eren “arbitràries i injustificadament reduïdes”. Com a criteri orientatiu, la sentència recorreguda va utilitzar el barem esmentat i va aplicar el 25% previst per a la concurrència de circumstàncies excepcionals i un increment addicional d’un 20% en els supòsits en què la víctima del sinistre convisqués amb els perjudicats, i d’un 10% en els casos en què no es constatés aquesta convivència. Per al Tribunal Suprem, la utilització d’aquest barem no és, en si mateix, contrari al principi d’indemnitat del perjudicat, però subratlla que el percentatge d’increment aplicat respecte de les quanties que en resultarien d’aplicació, sí que vulnera el principi de total indemnitat del perjudicat denunciat en el recurs per les famílies.

Aquests catorze familiars van acudir als tribunals en desmarcar-se dels acords que Germanwings va assolir en el cas de 184 dels 198 morts al sinistre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.