Successos

El quadern negre

Tura Soler

Absolt l’intendent demandat per Magentí

La sentència destaca que Toni Rodríguez va fer servir sempre “presumpta” davant del concepte “autoria”

La justícia ha sigut ràpida en el cas del judici per la demanda que el sospitós del doble crim de Susqueda, Jordi Magentí, va presentar contra l’intendent dels Mossos Toni Rodríguez, a qui acusava d’haver vulnerat el seu dret a l’honor i a la presumpció d’innocència. La magistrada Sònia Benítez va emetre ahir, dos dies després de la vista, la sentència que absol l’intendent i imposa les costes del procés al demandant.

En la sentència es remarca que en la roda de premsa que va fer Toni Rodríguez el dia de la detenció de Magentí davant de la comissaria de Santa Coloma de Farners, en cap moment va donar la identitat de Magentí ni tampoc va proporcionar dades rellevants que servissin per a la seva identificació. “El fet que la identitat del detingut ja fos coneguda pels mitjans en aquell moment no té cap relació amb l’actuació del demandat”, s’exposa en la sentència, en què es recorda que no es va aclarir qui havia proporcionat la identitat als periodistes però que en tot cas enlloc consta que fos Rodríguez.

La jutgessa remarca que en les expressions que va pronunciar Rodríguez es remarca sempre que existeix la presumpció d’innocència encara que manifestés que ell no tenia cap dubte de l’autoria.

La sentència també destaca que la compareixença pública del llavors cap d’investigació criminal dels Mossos estava justificada per l’interès públic del cas, i considera que Rodríguez no va traspassar cap línia i que no va vulnerar ni el secret de sumari ni el secret professional.

“Si la unitat que dirigia Antoni Rodríguez va decidir practicar la detenció és perquè entenien que hi havia prou motius racionals per creure que el demandant havia tingut participació en el doble assassinat del pantà de Susqueda, indicis racionals que també va considerar suficients el jutge instructor”, s’exposa en la sentència, en què també es recorda que el procediment del jutjat d’instrucció número 2 de Santa Coloma de Farneres encara està obert, sense que hi hagi cap pronunciament de culpabilitat o no contra Magentí.

La jutgessa conclou que l’intendent va donar una informació proporcionada sobre el cas, remarcant que calien més investigacions sobre el detingut, però proporcionant una informació veraç per satisfer les necessitats del dret a la informació dels ciutadans i dels mitjans de comunicació. I amb tots aquests arguments conclou que les declaracions de l’intendent no van constituir cap intromissió il·legítima al dret a l’honor. I resol desestimar la demanda i absoldre Toni Rodríguez de totes les pretensions de la demanda. Benet Salellas, advocat de Magentí, havia quantificat en 30.000 euros els danys morals ocasionats per la lesió a l’honor de Magentí. A més de no concedir-li la indemnització, la sentència imposa les costes judicials al demandant. Salellas té l’opció de presentar recurs contra la sentència en un termini de vint dies.

LA XIFRA

30.000
euros
d’indemnització reclamava Magentí per danys morals, però el jutjat ha desestimat la seva demanda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia