Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: els missatges anònims misteriosos

Els enigmàtics escrits i poemes en record d’en Marc i la Paula ara són al penya-segat en un lloc difícil d’arribar

“Susqueda. Portaré una torxa per a tu. La flama cremarà per sempre i forta i forta, i s’il·luminarà el camí per a tu. Quan la nit és fosca brillaré com les estrelles per a tu. Brillaré com el sol i la lluna. Seré la força per a tu. I brillaré... Sempre Marc i Paula.”

Així diu un dels escrits, en castellà, que, des de fa poc, acompanya unes flors configurant una mena d’altar enmig del penya-segat del costat mateix de la presa de Susqueda. Els misteriosos missatges anònims que sembla que pretenen lloar el record de les víctimes del doble crim de Susqueda van aparèixer unes setmanes després del doble assassinat d’en Marc i la Paula. Al principi, l’autor els deixava a les jardineres gegantines que hi ha damunt la paret de la presa, però, a finals de l’any passat i després que hi posés un missatge d’advertiment perquè no es toquessin els escrits, els missatges van desaparèixer de la ubicació habitual i ara són en un lloc molt inaccessible entre les roques. Pot ser que l’autor hagi pres mesures perquè no els malmenin, però on són ara poca gent podrà llegir els escrits, que al principi eren en català; els darrers són en llengua castellana. L’altre escrit que ara hi ha exposat diu, en castellà: “Sol d’agost brillant als vostres cabells. Ara, es mantindran en la memòria. L’òxid d’octubre dissecant els núvols negres de tempesta, només els sords escoltaran els nostres crits de silenci, encara en la foscor”. La resta del text resulta ara inintel·ligible perquè s’ha deteriorat, tot i estar emmarcat.

Un dels primers escrits que van aparèixer anava acompanyat d’una creu amb els noms de les víctimes: “Paula i Marc. Des d’allà on som, us veiem. Des d’allà on som, el sol a vegades ens cega. Però ens reconforta... Ens dona escalf. Des d’allà on som, aconseguim veure les aigües verdes del pantà... A vegades tèrboles... Testimonis d’un passat que mai hauria d’haver existit. Des d’allà on som, sempre ens mantenim junts. Us protegim i ens protegiu sols amb el vostre record. Des d’allà on som, a vegades de nit pugem fins al turó Blau. Albirem l’horitzó i ens diem: tanquem els ulls ara que tothom dorm i estirem-nos sobre l’herba fresca. El teu acte negatiu, el lent caminar dels dies i la mirada dels nens serà el teu pròxim final.”

Quin significat tenen i a qui van adreçats els missatges misteriosos? I qui és el poeta anònim? Una de les persones que l’havia vist i que hi havia conversat era Bartomeu Soler, l’home que vivia a la barraca i que va morir el desembre del 2019. Soler va explicar que l’autor dels escrits era del Berguedà i feia poc que vivia a la Selva i que no coneixia en Marc ni la Paula. Un autoproclamat autor dels poemes va parlar, ja fa temps, amb aquest diari, però va declinar exposar els motius de la seva acció i va expressar la voluntat de mantenir-se en l’anonimat.

A la zona on ara hi ha els escrits, fa uns mesos, van aparèixer també uns estranys missatges escrits amb pedretes damunt d’una taula: “TN”, “MM” i un símbol del signe zodiacal peixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia