Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: canvi d’hora estrany

El rellotge del GPS d’un equip de periodistes que feien un reportatge sobre la sequera es retarda una hora inexplicablement durant un tram d’uns 500 metres

Un altre fenomen sense explicació aparent vora al pantà de Susqueda. Un equip de periodistes que anava a captar imatges del nivell del pantà per fer un reportatge sobre la sequera es va trobar que de sobte el rellotge del GPS del cotxe es retardava exactament una hora. Els periodistes transitaven per la pista que voreja el pantà des de Susqueda cap a Sau quan van advertir el canvi d’hora. Era al matí. El rellotge es va mantenir amb l’hora amb una hora menys fins que transcorreguts uns 500 metres es va tornar a posar a l’hora oficial. I, de tornada, es va repetir el canvi horari en entrar en aquell tram de mig quilòmetre i el rellotge es va tornar a posar a l’hora quan ja anaven de tornada. Els periodistes van tenir temps de gravar el moment en què el rellotge feia el darrer canvi i tornava a l’hora oficial. De les 10.41 h passava automàticament a les 11.41 h. Experts informàtics consultats per aquest diari no han trobat una explicació plausible a l’estrany canvi horari espontani. Un error de l’aparell intern del vehicle? Però per què només es detecta en un tram de 500 metres, sense que es traspassi cap línia d’hemisferi?

Un desfasament horari estrany, també d’una hora menys, es va detectar en les dades que va passar Google sobre els moviments del telèfon de Marc Hernández, una de les víctimes del doble crim de Susqueda. Les dades que corresponien al senyal GPS del telèfon no lligaven amb les dades horàries de les cel·les de telefonia i les de les xarxes wifi. Mentre que les cel·les i el wifi anaven dues hores endarrerides de l’hora oficial (tal com correspon als mesos d’agost pels canvis horaris), el senyal GPS marcava tres hores menys. En el darrer informe que els Mossos han aportat al jutjat exposen que han comprovat a través del fabricant del telèfon que tenia en Marc –marca Blackview, model BV6000– que hi havia un error en el processador que feia que interpretés malament les hores. Un error que van reparar als aparells que van treure al mercat a partir del 2019.

Un cop detectat el desfasament d’aquesta hora, les dades d’ubicació de Google del telèfon d’en Marc coincideixen plenament amb les dades aportades per càmeres i testimonis del recorregut que van fer des que van entrar a La Caixa de la Cellera, a les 9.42 h, fins que es van aturar dalt del baixant del torrent de la Font del Borni a les 10.27 h. Just l’hora en què la Paula va enviar un missatge a la seva mare per dir-li que passaria el dia fora. Fins a les 10.37 h, el telèfon d’en Marc va fer petits moviments en aquesta zona. Miraven si estaven ben aparcats? O, com apunten els Mossos, van fer volar els drons per mirar si hi havia algun bon lloc per baixar el caiac a l’aigua? I a les 10.45 h Google el situa al final del caminet de baixada, just a on hi havia el cotxe de Bartomeu. A les 11.40 h el torna a situar dalt la pista i a les 11.48 h torna a ser al lloc de l’aparcament. Aquestes tres darreres posicions, els Mossos les consideren “errònies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia