Successos

Estats Units

Troben mort a la seva cel·la Ted Kaczynski, l’‘Unabomber’

El professor esdevingut terrorista, de 81 anys, complia cadena perpètua per matar tres persones amb cartes bomba

Prodigi de les matemàtiques, als 25 anys ja donava classes a Berkeley

A principis dels 70 va apartar-se de la civilització i va començar a enviar sobres explosius des d’una cabana de Montana

Theodore Kaczynski, l’home que durant gairebé vint any va portar de corcoll l’Oficina Federal d’Investigació (FBI) dels EUA, ha mort aquest dissabte als 81 anys a la presó on complia cadena perpètua per haver matat tres persones i haver-ne ferit vint-i-tres més amb una sèrie de cartes bombes.

Més conegut pel malnom que li va posar l’FBI, Unabomber (University and Airline Bomber), Kaczynski va enviar 16 sobres amb explosius a universitats, companyies aèries i altres empreses del 1978 fins al 1995. Segons l’FBI, havia amenaçat fins i tot amb fer esclatar avions. La seva violència aleatòria va provocar un gran neguit en la societat nord-americana i es va convertir en un dels criminals més buscats.

Kaczynski va enviar les bombes des d’una cabana on s’havia retirat per aïllar-se de la civilització. Prodigi de les matemàtiques, el futur terrorista va entrar a la universitat de Harvard als 16 anys i es va doctorar a la Universitat de Michigan. Als 25 ja era professor associat de la prestigiosa universitat de Berkeley.

Però a principis dels anys setanta es va allunyar de la concorreguda costa californiana per aïllar-se a una zona rural de Montana, en una caseta sense aigua corrent ni llum elèctric, on s’il·luminava amb espelmes que feia ell mateix i caçava conills per alimentar-se.

L’exprofessor es va obsessionar amb la influència de la tecnologia en la civilització i va començar a enviar els explosius. El 1995 va escriure un manifest on explicava els seus motius, i que van publicar The Washington Post i The New York Times a petició de les autoritats, ja que va prometre que “desistiria del terrorisme” si es donava difusió al seu al·legat.

La seva detenció va ser possible gràcies a les sospites de la seva cunyada, que en llegir el manifest va reconèixer algunes idees que sortien a les cartes que Ted enviava al seu germà, David Kaczynski. El 3 d’abril de 1996 l’FBI va escorcollar la seva cabana i va trobar-hi una bomba i molts components per construir explosius. També hi van trobar un diari manuscrit amb notes sobre fabricació d’artefactes i descripcions dels crims d’Unabomber.

El cas es va jutjar a Sacramento amb el focus posat no tant en la seva culpabilitat sinó en el seu estat mental i en si seria condemnat a mort, un final que va evitar en declarar-se culpable d’assassinat i acceptar una pena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional.

Unabomber va ingressar a la presó de màxima seguretat de Florence, a Colorado, una de les més dures d’Estats Units, però des del desembre de 2021 complia la pena al centre mèdic de la presó federal de Butner pel seu estat de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia