Successos

El quadern negre

Tura Soler

La malastrugança de les cigonyes a Arbúcies

L’inquilí d’un mas mor del tret d’un caçador, tercer fet tràgic després de la mort d’un desaparegut i un incendi

Quan el 23 d’agost centenars de cigonyes van envair Arbúcies en un acte de reagrupament per volar cap a un destí desconegut, els més grans del poble van advertir l’alcalde, Pere Garriga, que allò portaria malastrugança. Ahir Garriga recordava les paraules dels vells del poble quan el van avisar que un tret accidental d’un caçador havia posat fi a la vida d’un masover del poble en lloc de matar el senglar que apuntava. El tercer fet tràgic que viu Arbúcies després del pas de les cigonyes: el 25 d’agost van patir un foc, que es va poder aturar sense que causés danys personals, però va obligar a confinar la gent de cases i càmpings. I el dia 28 d'agost van trobar mort Manel Vila Juny, un veí del poble de 86 anys, que havia desaparegut i que tothom s’havia bolcat a buscar.

I ahir, diumenge 3 de setembre, un dels masovers de Can Pascol d’Arbúcies, El Adama Lahcen, va morir en rebre un tret accidental d’un caçador, Josep Maria Salvans, veí del poble, que participava en una batuda del senglar a la zona de Can Riera de la Pineda. Els caçadors d’una de les dues colles del senglar de la població divendres havien anat a comunicar personalment a l’alcalde que aquest cap de setmana farien batuda i la zona on la farien. Dissabte ja havien fet la primera jornada de cacera i van abatre nou porcs. Ahir, van tornar a la càrrega i, segons Garriga, els caçadors tenien ben senyalitzada la zona de la batuda, i tenien ben muntades les seves parades a la zona. Salvans era a la seva parada entre el camí de desembosc que abans comunicava Can Blanc i Can Pascol i la riera, separats per una espessa bardissa. Va veure passar un senglar i li va disparar, va errar el tret, el senglar va escapar i la bala va tocar un home que era a tocar de la riera que ell no podia veure perquè hi havia la bardissa enmig. L’home que va rebre el tret mortal, que no duia cap mena d’armilla per fer-se visible, era un dels llogaters de Can Pascol, una masia situada a un quilòmetre aproximadament del lloc de l’accident. Ahir es desconeixia què hi feia la víctima allà vora la riera. Garriga va aventurar la possibilitat que estigués desembussant perquè el curs de l’aigua va a parar a una bassa que proveeix Can Pascol.

Els Mossos de la divisió d’investigació criminal (DIC) de Girona es van presentar al lloc dels fets i van detenir el caçador per un delicte d’homicidi imprudent. La federació de caça va emetre ahir un comunicat posant els serveis jurídics a disposició del caçador arrestat i de la colla organitzadora de la batuda i remarcant la necessitat que la gent respecti la senyalització de les batudes per evitar accidents com el d’ahir. Va remarcar que la batuda d’ahir estava ben senyalitzada i l’esforç que fan les colles per complir aquesta norma, que restringeix la seva llibertat de caça, un dels motius pels quals algunes colles precisament fan vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia