Successos

Marroc

Els morts pel terratrèmol ja són més de 2.900

L’últim balanç del ministeri d’Interior marroquí eleva a 5.530 els ferits

El rei Mohammed VI visita alguns dels afectats a l’hospital de Marràqueix

Les víctimes del terratrèmol al Marroc ja s’eleven a 2.901 morts i 5.530 ferits, segons l’últim balanç comunicat aquest dimarts al migdia pel govern del país.

El ministeri de l’Interior marroquí ha detallat que només s’han trobat noves víctimes a la regió d’Al Haouz –al sud de Marràqueix i propera a l’epicentre–, la més afectada pel sisme de 7 graus de magnitud que el passat divendres a la nit va sacsejar el país. Aquesta província concentra més de la meitat de les víctimes, amb 1.643 morts. La segona regió més afectada de la desena on s’han produït morts és Taroudant, amb 976 defuncions.

El ministeri de l’Interior ha precisat que fins a la una del migdia d’aquest dimarts ja han estat enterrats els cossos de 2.884 víctimes, el 99% del total.

Segona aparició del rei

El rei del Marroc, Mohammed VI, ha visitat aquesta tarda a l’hospital de Marràqueix alguns dels més de 5.500 ferits. El monarca ha arribat al centre sanitari que porta el seu nom a dos quarts de cinc, hora local, acompanyat d’una llarga comitiva de vehicles oficials i de seguretat. És la seva segona aparició pública des del tremolor del passat divendres, que es va produir quan ell era a París. Dissabte ja se’l va veure presidir una reunió amb responsables civils i militars en la qual va ordenar desplegar un programa d’emergència per atendre les víctimes i rehabilitar els edificis danyats.

Poques esperances

Els efectius de les ONG Bombers Units Sense Fronteres (BUSF) i Bombers per al Món desplaçats a la zona afectada pel sisme descarten gairebé al 100 % poder trobar algú amb vida sota la runa quatre dies després del sinistre. Tot i així, aquest dimarts continuaran amb les tasques de suport a l’exèrcit a diferents punts per descartar que hi hagi supervivents abans de entrar amb la maquinària pesada, encara que “les possibilitats que hi hagi persones vives gairebé ja es descarten”, segons ha explicat a EFE el president de BUSF a Huelva, Antonio Nogales. “Encara es pot produir alguna situació de rescat, però les possibilitats ja han baixat molt”, ha indicat.

D’altra banda, Nogales ha advertit que la previsió de pluges a partir de demà al Marroc pot agreujar la situació perquè “la compactació del terreny de tova que es pràcticament terra es convertirà en fang”.

La Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja (FICR) ha advertit també que la finestra d’esperança per rescatar amb vida les víctimes es tancara en les properes hores. La cap d’operacions globals de la FICR, Caroline Holt, ha justificat que les autoritats marroquines estudiïn amb molt de compte quines seran les properes decisions. A més, ha assenyalat que el fet que un terratrèmol tant violent hagi afectat zones remotes de muntanya explica que encara no hi hagi una avaluació precisa de la situació. Holt ha defensat que el govern del Marroc només hagi acceptat l’ajuda d’un grapat de països per evitar així problemes de coordinació, que a la llarga “crearien més caos on ja hi ha caos”.

Rabat ha declinat l’oferta d’ajuda oficial d’urgència francesa, tot i que París ha tret e ferro avui a aquest rebuig i ha intentat negar friccions amb el regne alauita. El ministeri francès d’Exteriors ha assegurat avui que “no hi ha raó per a la polèmica” i ha insistit que el Marroc “és sobirà” i l’únic que ha de decidir sobre les seves necessitats i l’organització de l’auxili a les víctimes. Una portaveu del ministeri ha apuntat que el país magribí “ha decidit rebre aquesta ajuda per fases”.

Possibles rèpliques

Científics de la Universitat de Granada (UGR) han advertit de possibles rèpliques del terratrèmol del 8 de setembre, el més devastador de l’últim segle al Marroc, podrien durar mesos i que s’emmarquen en l’escurçament de la serralada de l’Atlas



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia