Punt divers

L'historiador Albert Fàbrega recull en un volum els 800 anys d'història de la sal i la potassa a Súria

CATALUNYA CENTRAL

'Cum grano salis. La sal i la potassa a Súria (1185-1982)', de l'historiador Albert Fàbrega, és el títol del volum que vol oferir un estudi complet sobre l'evolució d'una activitat 'clau' al municipi i al Bages. El treball, que ha estat editat per l'Ajuntament de Súria i l'empresa Iberpotash, és una aportació conjunta amb motiu de la celebració del centenari del descobriment de la potassa a Súria l'any 1912, el primer jaciment descobert a l'Estat. L'autor del llibre recorda que es tracta del treball més ampli que s'ha publicat fins al moment sobre la història de l'explotació de la sal i de la potassa des de l'edat mitjana fins a finals del segle XX. Fàbrega hi ha treballat des de fa uns tres anys.

El volum és un extens treball de 624 pàgines en què es reprodueixen imatges i documents sobre la història de la sal i de la potassa a Súria. L'edició va acompanyada d'un CD amb 555 fotografies. El seu autor reconeix que és un treball 'ampli' perquè, fins al moment, 'només hi havia molta tradició oral i publicacions locals sobre aquest tema, però no una història d'aquesta envergadura', diu Fàbrega. L'historiador explica que la recerca ha estat molt 'intensa' i 'extensa'. El llibre forma part de la col·lecció Temes de Súria, impulsada per l'ajuntament. 'Cum grano salis' és una locució llatina que significa 'amb un gra de sal'. Fàbrega comenta que es tracta d'una frase feta que vol dir 'prendre's una cosa amb una mica de sentit comú', que és l'actitud amb la qual ha intentat fer la recerca sobre la història de la sal i de la potassa a Súria. Segons l'autor del llibre, l'obertura del primer pou miner a la zona del Salí, els treballs del qual van començar l'any 1911, ha estat 'el fet més determinant de tota la història de Súria'. La primera referència escrita sobre l'existència d'una mina de sal a Súria és un pergamí de l'any 1185, signat pel rei Alfons I, en què es deixa constància del descobriment d'un jaciment al terme del castell surienc. Albert Fàbrega assenyala que, al llarg dels segles, l'explotació i el comerç de la sal ha mogut 'importants interessos comercials i polítics' arran del seu caràcter estratègic i importància econòmica. El llibre també dedica una part destacada del seu contingut a les transformacions que va generar el descobriment de la potassa a Súria, la lluita política que es va desfermar pel seu control a nivell de l'estat espanyol i les implicacions europees del fet, en el context de la forta rivalitat entre les potències de l'època. Tant des de l'Ajuntament de Súria com d'Iberpotash, que han editat conjuntament el llibre, destaquen que un dels 'actius' que ha aportat la mina és la 'tradició integradora'. El llibre sortirà a la venda per Sant Jordi, amb una tirada de 1.000 exemplars. Aquest divendres se'n farà la presentació a Súria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.