L'alcalde de la Jonquera fa una crida perquè no es comprin productes als venedors ambulants del Pertús

Cabezas admet que la nova ordenança tampoc no espanta els venedors ambulants

La policia local ha posat des de començament d'any més de 400 denúncies als venedors ambulants del nucli fronterer del Pertús. El 16 de juliol va entrar en vigor la nova ordenança i la pressió policial també va augmentar. Des de llavors, els municipals han multat amb 100 euros vuit compradors –tres dels quals han pagat– i han tramitat 112 denúncies contra venedors, que haurien de pagar el mateix import. Però tot això no acaba d'espantar aquest col·lectiu. «Són gent que aguanta molt i continuen fent la seva. És possible que n'hi hagi uns quants menys, però el problema és latent. A més, alguns s'han traslladat al nucli de la Jonquera i també estem rebent queixes dels comerciants», explica l'alcalde del municipi, Jordi Cabezas, que s'hi mostra del tot impotent. «La legislació francesa és molt més contundent que la nostra. A França, els agafen la mercaderia i els diners que porten a sobre i això aquí no ho podem fer», afegeix. Malgrat tot, l'alcalde no vol llançar la tovallola. «Si no hi féssim res, cada dia hi hauria més persones venent aquests productes», diu. És per aquest motiu que l'alcalde fa una crida a la gent perquè no compri la mercaderia. Al mateix temps que entrava en vigor l'ordenança, es van col·locar cartells al Pertús per advertir que si algú comprava un article als venedors ambulants podia ser sancionat. La majoria de clients són francesos. «Espero que alguns mitjans de comunicació francesos es facin ressò de les multes i la gent comenci a ser-ne més conscient.»

Aquests últims anys, la situació entre la policia i els venedors també ha estat de molta tibantor. Quan un agent demana la documentació a un d'aquests individus, molts cops hi ha problemes. Fa unes setmanes els municipals ja han detingut a la zona de la Jonquera dos d'aquests venedors perquè van agredir un policia, i se'ls ha acusat d'atemptat als agents de l'autoritat. «No tenen cap respecte», comenten fonts policials.

El 2007 es va viure un dels episodis més tensos. Uns agents de paisà de la Policía Nacional van intentar identificar els integrants d'un grup d'aquests venedors, que van fugir. Un agent va quedar sol en un carreró durant la persecució i va ser envoltat per una colla d'aquests homes. Al final, el policia va haver de disparar un tret enlaire per poder-se'n desempallegar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.