Successos

seguretat

Divuit punts de cobertura per al 112 a la zona volcànica

Els senyals s'han situat en llocs on es pot arribar en cotxe i on es concentren la major part dels visitants del parc abans de fer les diferents rutes

Inclouen un codi per donar la situació exacta

El parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa disposa des d'ara de 18 punts on es pot trobar senyal de cobertura per al 112 i des d'on, per tant, es pot trucar a emergències des d'un telèfon mòbil. Aquests senyals que ahir van ser inaugurats formalment estan situats a l'àrea recreativa de Xenacs, a la Cot, a l'aparcament del cementiri d'Olot, al coll de Bas (carril bici), al camí vell de Lloc Alou, al santuari de la Salut, a l'estació vella de Sant Feliu de Pallerols, a Sant Joan de les Fonts, a l'àrea de Can Serra, a Sant Iscle Colltort, al parc Nou, a Fontpobra, al centre d'informació de Can Passavent, a l'aparcament de la pujada al volcà de Santa Margarida, al camí les Fages, a Castellfollit (inici de la carretera d'Oix) a la carretera de Santa Pau a Mieres i a l'aparcament de Santa Pau.

Amb la instal·lació dels 18 senyals de punt de cobertura 112 a les zones muntanyoses i amb poca població, com ara el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es pretén, d'una banda, conscienciar la majoria dels visitants que existeixen zones sense cobertura on no es pot trucar al telèfon d'emergències 112 i, de l'altra, donar una referència de punts amb cobertura als indrets més visitats.

Els senyals instal·lats, que segons els responsables del parc s'han dissenyat de manera que provoquin el menor impacte paisatgístic possible, inclouen els elements d'identificació del parc i del CAT112, un número de matrícula unívoc per tal que el ciutadà que necessiti contactar els serveis d'emergència no hagi d'indicar la seva posició, ja que les dades del senyal estan introduïdes a la cartografia del centre d'atenció i gestió de trucades d'urgència al telèfon 112. Per tant, quan algú truqui al telèfon 112 i indiqui la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica, els cossos d'emergència sabran on es troba. Es pot trucar al telèfon d'emergències 112 des de qualsevol telèfon mòbil, sent indiferent la companyia que es tingui contractada. Ahir, es van fer proves de trucades al 112 a través de Movistar i Vodafone i el resultat va ser satisfactori.

Com a Montserrat

Anteriorment a la senyalització dels punts de cobertura del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, s'havia fet la mateixa actuació a la muntanya de Montserrat (maig del 2012) després d'haver signat un conveni amb el patronat de la muntanya de Montserrat el 2011. També es va signar un conveni amb els consell comarcals de la Conca de Barberà, l'Urgell i l'Alt Camp per senyalitzar les zones de cobertura de la ruta del Cister.

L'objectiu final del CAT112 és instal·lar els senyals a totes les vies de senderisme de gran afluència, com ara els senders de gran recorregut (GR) que creuen Catalunya, ubicats en la major part en parcs naturals.

La instal·lació d'aquests punts de cobertura per al 112 a la Garrotxa la va inaugurar formalment ahir el conseller d'Interior, Ramon Espadalé, destapant simbòlicament el senyal situat a Can Passavent, el centre d'informació parc més proper al volcà Croscat. En l'acte de presentació van ser presents també el director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta; el director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona, Vicenç Estanyol; el comissari en cap dels Mossos de les comarques de Girona, Joquim Belenguer; el director del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, i l'alcalde de Santa Pau, Josep Companys.

Dos-cents metres de cobertura

La implantació d'aquests punts de cobertura no representa que es pugui trucar al telèfon d'emergències des de qualsevol punt o ruta excursionista del parc de la Garrotxa, una zona amb molts punts negres de cobertura de mòbil. La trucada al 112 serà factible en un radi d'uns 200 metres a l'entorn dels punts de senyal, que s'han procurat posar en aquells llocs que són de concentració de la gran majoria de visitants de la zona i fins on es pot arribar amb cotxe.

El parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té una superfície de 15.309,4 hectàrees, repartides en un total d'onze municipis. Anualment, aquest parc natural rep més de 600.000 visites. El 98% dels visitants visiten el parc natural a partir d'uns punts d'accés amb vehicle, i és on s'han posat els senyals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia