Successos

Denuncien un caçador furtiu d'ocells a Vilopriu

Els agents van obrir la bossa que duia l'acusat, d'on van sortir volant quatre fringíl·lids

Al maleter del cotxe hi tenia 106 fundes per transportar les aus

Els Mossos d'Esquadra van denunciar administrativament un veí de Sabadell acusat de cometre una infracció greu contra la llei de protecció dels animals. Els fets es remunten al 12 de setembre. Com a mesura preventiva, els agents de la unitat regional de Medi Ambient de Girona estaven realitzant un patrullatge rural per Vilopriu, quan van observar que un home amagava una bossa que portava a la mà. En adonar-se de la presència policial, la va deixar caure a terra de manera dissimulada i va continuar caminant.

A causa de la seva reacció, la patrulla el va identificar i, en obrir la bossa, van sortir-ne 4 fringíl·lids, que van fugir volant. A part de les aus, a l'interior de les pertinences hi van localitzar dues xarxes japoneses, que s'usen habitualment per a la captura d'aquests ocells. Al maleter del seu vehicle hi havia, també, dues xarxes més i 106 fundes de roba per fer el trasllat dels animals. Per tot plegat, els efectius el van denunciar per posseir els ocells de manera il·lícita i per emprar arts de caça o captura que estan prohibits. La infracció, a més, està previst que sigui tramesa al Departament de Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient de Girona.

Els fringíl·lids són ocells de mida petita que es caracteritzen pel seu cant i per tenir un bec adaptat per menjar llavors i gra. Temps enrere, havien estat mantinguts en captivitat, si bé compleixen una important funció en la natura, ja que alimenten les seves cries amb insectes i, per això, són uns bons aliats en la lluita contra les plagues. Tradicionalment, s'han caçat per participar en concursos i exhibicions, fet que va originar una important davallada de les seves poblacions.

Les espècies més perseguides són el pinsà comú, la cadernera, el verdum i el passerell. Per evitar que l'excessiva caça afectés significativament la viabilitat d'aquestes espècies, tant la Unió Europea com l'Estat i la Generalitat han redactat un seguit de normes i directives que prohibeixen la seva captura. Els infractors, però, els agafen majoritàriament amb l'ús de dues tècniques: el vesc (una substància perquè quedin enganxats als arbres) i xarxes abatibles o ballestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia