Successos

La tramuntanada provoca prop de 140 emergències

El fort vent arranca part de la coberta del centre cívic a Riudaura i fa caure un arbre sobre la catenària de les vies del tren a Campelles

La ventada va arribar a bufar a més de 120 km/h

Els serveis d'emergències van haver de treballar ahir de valent en un dia en què el vent va ser el gran protagonista. Els Bombers de la Generalitat van haver de fer prop de 140 sortides a causa de la forta tramuntana que va afectar les comarques gironines i gran part del país. En alguns punts, com és el cas de Navata, va arribar a bufar a 122 km/h. Els problemes més significatius es van concentrar en carreteres i línies de ferrocarril, generalment per la presència d'arbres que el vent havia tombat. Els bombers també van haver d'intervenir en alguns edificis per retirar teules que s'havien desprès i altres desperfectes. L'incident més espectacular es va registrar a Riudaura, on un cop de vent va arrancar una part de la coberta metàl·lica del centre cívic. En cap d'aquests incidents es van haver de lamentar danys personals.

Les carreteres en què es va haver de tallar el trànsit o regular la circulació van ser la GI-634, al terme de Colomers, perquè uns cables elèctrics van caure a la calçada; la C-150a, al terme de Cornellà del Terri, a causa d'un arbre que va envair la carretera, i l'N-260 a l'altura de la Colònia Llaudet,a Sant Joan de les Abadesses, i al terme de Ribes de Freser, també per culpa d'arbres tombats, així com la C-513, a Bàscara.

Quant al tràfic ferroviari, la línia que passa pel Ripollès va quedar interrompuda a Campelles, com, a la Cerdanya, el tram entre la Molina i Puigcerdà, en ambdós casos, per culpa de la caiguda d'arbres a la via o a la catenària.

Vallter, tancada

D'altra banda, l'Ajuntament de Figueres va tancar els accessos al parc Bosc per evitar que els vianants prenguessin mal. Així mateix, l'estació d'esquí de Vallter, que disposava de molta neu, no va poder obrir pel fort vent.

Pel que fa a la resta del territori català, l'episodi de vent va tenir ahir al matí els seu punt més complicat a Berga, en desprendre's bona part del recobriment del túnel de la C-16. Aquest fet va obligar a tallar la carretera durant més de set hores, des de quarts de deu del matí fins a quarts de sis de la tarda. Al nucli urbà, una persona va resultar ferida greu perquè va caure-li a sobre un mur de totxos. D'altra banda, força estacions d'esquí van haver d'aturar els seus remuntadors. A la Seu d'Urgell, el vent va arrencar la coberta del camp de futbol i d'altres instal·lacions del parc del Segre, i va tirar a terra diversos arbres. La caiguda d'arbres va ser la feina principal que van haver d'afrontar els bombers a totes les comarques de la meitat nord del país. En total es van fer prop de tres-centes sortides entre dissabte al vespre i diumenge en tot el país. Està previst que avui continuï bufant la tramuntana.

Un edifici de disseny que acumula problemes

Pels veïns de Riudaura, no és casualitat que l'edifici del seu municipi –i de tota la demarcació– que ha estat més afectat per la ventada d'ahir sigui el seu centre cívic. L'equipament –una construcció d'estètica molt agradable, dominat per les planxes metàl·liques i el vidre, projectat pel prestigiós equip d'arquitectes RCR i que va guanyar el premi Mies van der Rohe– no ha deixat de donar problemes gairebé des del dia que el van estrenar, i està en el punt de mira de bona part dels habitants del poble, amb el consistori al capdavant. El van inaugurar el 1999 i al cap de quatre anys el consistori va prendre la decisió de tancar la planta que dóna a la plaça Major (es va seguir usant el magatzem, situat en el nivell inferior), en considerar que no era funcional i que l'accés per les escales era perillós. El 2010 es va acabar la primera fase d'una reforma que no ha tingut continuïtat. L'abril del 2013 una placa de ferro es va desprendre per una pilota llançada per unes criatures. L'Ajuntament fa anys que discuteix amb les administracions qui s'ha de fer càrrec de la reforma a fons que li convé al centre cívic.

R. E.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia