Successos

I després del carnaval... temps d'abstinència i de penitència

L'enterrament de la sardina i del rei Carnestoltes del dimecres de cendra posa fi a les festes carnavalesques

Tal com mana la tradició, l'enterrament de la sardina posa fi a les festes de Carnaval. Se celebra el dimecres de cendra, dia que també s'enterra el rei Carnestoltes. D'aquesta manera, finalitza la disbauxa i la gresca i s'entra en temps de quaresma, o sigui, arriba l'època d'abstinència i de penitència. Són moltes les poblacions maresmenques que celebren aquesta darrera festa carnavalesca. Una d'elles és Mataró, que dimecres està immersa en els actes d'enterrament d'en Pellofa, gran protagonista del carnaval mataroní –el dia abans es fa el Sant Sopar–. El matí comença amb un esmorzar popular amb sardines i vi i a la tarda, a l'Ajuntament, s'instal·la la capella ardent. Al vespre la comitiva funerària, amb els Botargues compungits obrint pas i la música dels Escuracassoles, acompanya les despulles d'en Pellofa XXXVIII fins a la plaça de la Muralla, on la Vella Quaresma fa la seva aparició per ser al final entronitzada a la plaça de la Peixateria, on cada diumenge de quaresma li serà tallada una de les potes en el ja tradicional acte de Serra la Vella. Els tradicionals bunyols i el vi calent que es reparteixen ajuden a suavitzar el traspàs de la disbauxa del carnestoltes a l'abstinència de la quaresma.

Per la seva banda, les vídues es converteixen en les protagonistes del dimecres de cendra a Malgrat de Mar, amb diferents passejades pels carrers i el característic ball de vídues del vespre. En aquesta localitat, la sardinada popular es fa a la tarda, a la plaça de Ca l'Arnau, igual que a Calella. Té lloc també al capvespre juntament amb una cercavila que acaba a la plaça de l'Església, on es fa la lectura del testament, la crema d'en Carnestoltes, el lliurament de premis del concurs de vídues, un tret distintiu de la vila. Al seu torn, a Arenys de Mar no falta la tradicional escudella de recapte. És el dimarts 9 de febrer quan, a partir de les vuit del vespre, es podrà degustar l'escudella que s'haurà estat preparant des del matí al davant del Centre Calisay. L'endemà s'acomiada el carnaval fins l'any que ve amb la sortida de la comitiva fúnebre, que tindrà lloc a les set de la tarda a la plaça de l'Església i que arribarà fins al pati del Calisay, on es farà lectura de les últimes voluntats d'en Carnestoltes i se celebrarà la seva marxa amb una sardinada popular.

A Cabrils són més originals. El dimecres de cendra comença a la tarda amb un taller de coca de recapte a la sala La Concòrdia, gratuït i per a joves a partir dels dotze anys. Després arriben els actes tradicionals, amb cercavila, enterrament de la sardina i lectura del testament. També hi participaran els Grallers de Cabrils. Per acabar, als Horts de Santa Creu es fa la sardinada popular, per a totes aquelles persones que vulguin assaborir unes bones sardines a la brasa, amb pa i vi.

Altres poblacions

Altres poblacions que celebren el dimecres de cendra són Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Mar, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrils, Teià, Premià de Mar, Caldes d'Estrac, el Masnou, Alella, Cabrera de Mar, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Calella i Argentona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia