Successos

Els Mossos indiquen que el conductor es va adormir

La investigació policial de l'accident de Freginals no descarta una distracció del xòfer amb el telèfon mòbil

Cap de les tretze estudiants universitàries mortes portava el cinturó de seguretat

La principal hipòtesi en la investigació policial del tràgic accident de diumenge passat a Freginals, en què tretze joves estudiants van perdre la vida, indica que el conductor de l'autocar es va adormir. Així ho va explicar ahir el cap de mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, que va assenyalar també que estan examinant tots els factors que van concórrer en les circumstàncies del sinistre. Amb tot, als Mossos, no els consta que el conductor, que està ingressat a l'hospital Verge de la Cinta en estat crític, manifestés en cap moment que s'havia adormit.

La investigació no descarta que altres motius fossin la causa de l'accident; per això, els Mossos han demanat informació sobre el telèfon mòbil del conductor, per tal de constatar si el va utilitzar abans de fer una maniobra brusca amb el volant cap a l'esquerra, que va provocar que saltés a l'altra banda de l'autopista. De tota manera, els Mossos també analitzen si es va produir una errada mecànica, si es va manipular el tacògraf o si el conductor estava massa cansat. El conductor, que es va negar a declarar en seu policial, és investigat pels Mossos pels delictes d'homicidi imprudent i lesions. Amb tot, la citació judicial a Amposta, prevista per quan millore, és com a investigat en el cas de l'accident sense tipificar cap delicte. En aquest sentit, fonts judicials han explicat a aquest diari que en la modificació de la llei orgànica del Codi Penal (vigent des del juliol del 2015) l'homicidi per imprudència lleu no es considera delicte i aniria per via civil. Aquest podria ser el cas si el conductor s'hagués adormit. I en el cas d'un homicidi per imprudència menys greu es considera un delicte lleu.

D'altra banda, Esquius va explicar ahir que les tretze víctimes mortals de l'autocar no duien el cinturó de seguretat posat, com la majoria de passatgers del bus que tornava de les Falles de València.

L'equip de forenses va identificar ahir amb mostres d'ADN les darreres tres víctimes, de manera que tots els cadàvers han estat entregats a les famílies i la jutgessa ha autoritzat totes les repatriacions de les estudiants. El conseller de Justícia, Carles Mundó, va assegurar en declaracions a l'ACN que totes les identificacions s'han fet “ràpidament” però amb “garanties i rigor”.

Quant als ferits, l'únic que continua en estat crític és el conductor, mentre que hi ha setze persones més hospitalitzades, quatre en estat greu.

LES FRASES

La hipòtesi que pren més força és que el conductor de l'autocar es va adormir
Miquel Esquius
CAP DE MOBILITAT DELS MOSSOS D'ESQUADRA
Les identificacions de les tretze mortes s'han fet ràpidament però amb totes les garanties i rigor
Carles Mundó
CONSELLER DE JUSTÍCIA

“La reacció de la societat civil de l'Ebre ha estat exemplar”

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va agrair ahir la resposta ciutadana i dels equips professionals d'emergència en l'accident de Freginals. “La reacció de la societat civil de Tortosa i les Terres de l'Ebre ha estat exemplar”, va manifestar Bel, que va recordar que des del primer moment desenes de persones es van oferir per donar sang, fer d'intèrprets i allotjar les persones afectades. L'alcalde també va fer un reconeixement a tots els professionals que han participat en l'operació, especialment als dels centres sanitaris, com ara l'hospital Verge de la Cinta i la clínica Terres de l'Ebre, així com als dos centres hotelers del municipi, el Corona i el Parador, on es van habilitar espais per atendre els il·lesos, els ferits més lleus i les famílies.

També la secció d'Erasmus Students Network de Barcelona, l'associació que va organitzar el viatge dels estudiants a València, va explicar ahir que ha col·laborat en les tasques d'identificació de les tretze víctimes mortals –set d'italianes, dues d'alemanyes, una austríaca, una uzbeka, una francesa i una romanesa— i d'acompanyament als ferits i les seues famílies. “Érem els únics que disposàvem de les llistes dels viatgers, així com de la seva distribució inicial entre els cinc autobusos contractats”, exposa l'organització en una nota de premsa.

D'altra banda, el sindicat CCOO va fer ahir una crida a la reflexió sobre les condicions laborals del sector del transport de viatgers per carretera. El sector de carretera de la federació de serveis a la ciutadania (FSC) de CCOO lamenta el procés de culpabilització que s'ha seguit contra el conductor de l'autocar de Freginals. “No ens sembla raonable que es carregui irremissiblement contra aquest conductor, per més que les proves realitzades han demostrat l'absència de substàncies que poguessin haver alterat les seves capacitats”, sostenen des de CCOO, que plantegen si la conducció nocturna és un “risc”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia