Administracions

Un ‘vestit’ per als Emperadors

La urbanització dels Emperadors, un dels sectors més grans de l’Escala per urbanitzar, es desplegarà finalment

Han calgut catorze anys per abordar-ho, després d’un llarg procés judicial i, també, endarreriments com ara arran de la covid

Una urbanització amb un nom que no li fa honor: Emperadors de l’Escala, tot i que uns carrers porten per nom Juli Cèsar, Neró i Vespasià. El motiu: prop de 250 parcel·les sense enllumenat públic ni xarxa de clavegueram i amb una pavimentació deficient o absent converteixen aquest espai de l’Escala, un dels més grans pendents d’urbanitzar del municipi, en un exemple d’un tipus d’urbanisme que no té cabuda avui dia. L’alcalde, Josep Bofill, ho explica de manera molt gràfica: “Era un urbanisme ràpid, en què es feien abans les cases que els carrers, i que també es va donar a la Costa Brava.” L’Ajuntament abordarà, finalment, les obres d’urbanització. I no ha estat un procés fàcil, perquè es va iniciar el 2010. En el camí, litigis judicials interposats pels veïns, i un cop podien arrencar els treballs es van veure aturats per la pandèmia de la covid, el 2020. Ara l’actuació prevista suposarà una inversió de 3,6 milions d’euros. Aquest és un dels sectors més grans pendents d’urbanitzar que té el municipi. Les obres suposen dotar tota la zona de serveis, ja que les finques es van anar construint al seu moment.

L’àmbit d’intervenció inclou dues àrees concretes que tenen qualificacions urbanístiques diferents: la part més cap a l’oest del carrer del Museu, que està configurada majoritàriament per parcel·les unifamiliars aïllades de mitjana superfície, i la part més cap a l’est d’aquest carrer, configurada per habitatges en filera. L’àmbit d’aquest projecte comprèn l’espai delimitat pels carrers: Palanca, Gandia, Claudi, Neró, Domicià, Puig i Cadafalch, Marc Antoni, Julià, de les Coves, Vespasià, Juli Cèsar i Maximilià. Les obres inclouran, entre altres coses, l’enllumenat públic, l’asfaltatge i les voreres. Afectaran 210 veïns i, molt probablement, s’adjudicaran en els propers mesos.

Des del 2010, pendent

Ara fa catorze anys es va iniciar el procés per abordar la problemàtica dels Emperadors. No va ser fàcil. Els veïns es van mostrar disconformes amb les quotes d’urbanització i van obrir diversos processos judicials per manifestar la seva disconformitat. L’alcalde, Josep Bofill, diu que els diversos processos van ser resolts a favor de l’Ajuntament. Els Emperadors, però, en aquell moment no eren un cas aïllat. L’Escala presentava problemes. El 2015, amb mandat de Víctor Puga, ja es va posar en el focus trobar una solució al mal estat de conservació d’algunes urbanitzacions del municipi i es va tirar endavant un pla d’actuació per posar-les al dia en un horitzó de més de deu anys. Els Emperadors, però, han continuat sent un dels punts calents. Aquesta urbanització està formada per unes 250 parcel·les, amb aproximadament el 95% construït. Josep Bofill explica que les obres representaran una millora per als veïns, perquè la mateixa parcel·la, a banda de tenir finalment els serveis que ara no té, també es revalorarà. També representa cada any, i segons Bofill, haver de destinar una partida molt gran a manteniment per a aquest barri. L’abril de l’any 2019 es va aprovar inicialment la modificació del projecte d’urbanització. Després de diversos entrebancs judicials amb els veïns, la urbanització estava previst que tirés endavant quan va esclatar la pandèmia de la covid. En aquell moment, es va decidir ajornar l’actuació en vista de la incertesa econòmica que es va generar a escala mundial. L’abril de l’any passat es va reprendre el projecte, amb una actualització d’acord amb les condicions actuals del mercat. A l’abril es va fer l’aprovació inicial de la modificació del projecte i està previst que entre aquest mes i el vinent se’n pugui fer l’aprovació definitiva, amb l’objectiu que després de l’estiu ja es poguessin començar finalment les obres d’urbanització. Amb les diferències resoltes judicialment, i amb els treballs engegats per posar al dia el projecte, així com el repartiment dels costos, que hauran d’assumir en un cent per cent els veïns, semblava que no hi hagués res més que ho pogués aturar. Ara, i amb la previsió pressupostària feta, podrà fer honor al seu nom: Emperadors.

Precedent a Calonge
La urbanització Mas Pere, a Calonge i Sant Antoni, és un altre exemple de la necessitat i complexitat d’abordar aquestes herències urbanístiques del segle passat. Mas Pere és una de les urbanitzacions més grans del municipi, amb 600 parcel·les. L’import de les obres ha estat de 8.753.494 euros. Això representa un cost mitjà per a cada propietari i finca que voreja els 15.000 euros –cost calculat sobre una parcel·la d’uns 700 m²– per posar-la al dia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia