Neguit a l'Ebre per la possible inconstitucionalitat de les vegueries

Si el TC anul·lés la substitució de les diputacions provincials, la Generalitat activaria una alternativa

Els detalls de la sentència del Tribunal Constitucional que ahir va avançar la Cadena Ser van provocar una primera allau de reaccions polítiques a l'Ebre, on van aflorar les pors sobre la possible inconstitucionalitat de les vegueries. El delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó (ERC), va dir que la sentència, en cas que es confirmi, seria «lamentable per a Catalunya i sobretot per a les Terres de l'Ebre». Segons Salvadó, la sentència posaria «motes traves» al reconeixement institucional del territori. Però el delegat va garantir que la Generalitat buscarà «un pla B o C per poder tirar-lo endavant, buscant qualsevol escletxa jurídica, com canviar el nom de vegueria», ja que pel govern és «prioritari» que la vegueria de l'Ebre siga una realitat aquesta legislatura. Un argument que també feien servir en el PSC. De fet, en cercles socialistes ja feia dies que s'especulava sobre els entrebancs jurídics de la substitució de les diputacions provincials per les vegueries, sobretot pel sistema d'elecció dels consellers de vegueria. Per això, van donar un cert crèdit a la filtració de la sentència.

Amb tot, tant el senador tortosí i president del PSC a l'Ebre, Joan Sabaté, com el primer secretari del partit, Antoni Sabaté, van dir que quan es conega el text definitiu de la sentència serà el moment de pronunciar-se, i de buscar l'escletxa perquè l'Estat puga assumir les vegueries. «Si la solució és homologar les vegueries a les províncies, i que a ulls de l'Estat també siguem una província, potser serà millor», va apuntar Joan Sabaté. En canvi, a ERC es declaraven «molts sorpresos» pel tema. De fet, advertien que la creació de la vegueria de l'Ebre era una qüestió «irrenunciable», segons va remarcar el director dels serveis territorials de Governació, Carles Pasqual.

Per la seua banda, a CiU van optar per la prudència, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va preferir no valorar la sentència fins que el Tribunal Constitucional la faci pública, «tenint en compte la gravetat del tema». «Espero que només siga un rumor», va assenyalar el diputat de CiU, Francesc Sancho. Amb tot, Sancho va remarcar que l'Estatut és «absolutament constitucional», i que li semblava que les vegueries no conculcaven la legislació estatal, si es respectava que les províncies continuessen sent circumscripció electoral. A banda, el president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet –membre de la comissió Roca, que va proposar la nova ordenació territorial de Catalunya–, va valorar que les vegueries no són anticonstitucionals, ja que no suposen la desaparició de la província. «La Constitució no permet eliminar províncies, però sí crear-ne de noves», va afirmar.


REACCIONS

LLUÍS SALVADÓ
delegat del govern a les terres de l'ebre
«El govern català buscarà un pla B o C per tirar endavant la vegueria, que és una prioritat d'aquesta legislatura. Buscarem qualsevol escletxa jurídica, com el canvi de nom»
JOAN SABATÉ
senador i president del psc a l'ebre
«Si la solució és homologar les vegueries a les províncies, i que a ulls de l'Estat també siguem una província, potser serà encara millor. Però ja ho veurem quan coneguem la sentència»
FRANCESC SANCHO
diputat de ciu
«Després del nou model de finançament, s'han endut l'autovia A-68 cap a Castelló i ara ens diran que no tindrem vegueria. Només faltarà que s'emportin també l'aigua de l'Ebre i no ens donin ni les gràcies»
JOSEP MARIA FRANQUET
president consell econòmic i social
«La vegueria no vulneraria la Constitució, perquè no implica la desaparició de la província. La Constitució no permet eliminar les províncies, però sí crear-ne de noves»
ANTONI SABATÉ
COORDINADOR DE POLÍTICA TERRITORIAL A LES TERRES DE L'EBRE
«L'únic escull era electoral. Els consellers de vegueria s'elegiran com els diputats provincials, i caldria canviar de partit judicial molts dels pobles de la Ribera d'Ebre»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona