Medi ambient

La «recta final» per decidir la seu del cementiri es podria allargar sis mesos, i la CANC amenaça amb mobilitzacions

El procés per designar la seu del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears ha entrat en la recta final. Però encara ningú pot assegurar si el consell de ministres proclamarà la candidatura guanyadora aquest divendres o si ho farà «abans de final d'any». Les filtracions sobre les intencions del govern de l'Estat, que ja hauria rebut l'informe de la comissió interministerial, només han servit per desconcertar –però per motius oposats– l'Ajuntament d'Ascó i la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Els contraris van reclamar ahir la publicació de l'informe i van amenaçar amb més protestes.

Podria ser aquest divendres, tot aprofitant que serà pont a molts llocs amb motiu de la festa de Sant Joan. Però també es parla del Consell de Ministres de la setmana que ve, i fins i tot d'un termini d'uns sis mesos, com va assenyalar dilluns a Santander la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Segons Carmen Martínez Ten, la «prioritat màxima i absoluta» de l'organisme que presideix és la seguretat, «combinada amb la transparència i l'accessibilitat de la societat a les decisions». Però va dir que l'emplaçament de l'MTC es decidirà «abans de final d'any».

Un termini nou que ha provocat força desconcert a Ascó. De fet, a primers de juny es van completar els diversos tràmits per avaluar les diferents candidatures al magatzem nuclear. L'únic que se sap del cert és que la fase final del procés per designar la seu de l'MTC ja ha començat. Però també és veritat que les bases del concurs no fixaven cap data límit, i que l'únic que quedava clar és que la decisió sobre la destinació final dels residus nuclears de tot l'Estat, amb el seu parc tecnològic associat, s'havia de prendre en el Consell de Ministres.

Per la seua banda, la CANC va denunciar ahir que la comissió interministerial ja ha lliurat al govern un «informe final» sobre els municipis candidats a rebre el magatzem nuclear. Segons els contraris al projecte, ara el govern de l'Estat ja estaria deliberant sobre la llista final de candidats, i aquest 25 de juny es podria prendre la decisió sobre l'MTC. «Altres fonts diuen que seria el 30 de juliol, en el darrer Consell de Ministres abans de les vacances d'estiu, tal com ja van fer per Nadal amb la convocatòria», van assenyalar fonts de la coordinadora. En canvi, l'Ajuntament d'Ascó no vol fer cas dels rumors, i argumenta que manté la confiança en les immillorables característiques tècniques de la població per a la candidatura, amb uns terrenys ben comunicats i al costat de dues centrals nuclears. Així, diu que és possible que la comissió interministerial haja acabat ja el seu informe, però que encara no li ha comunicat res. L'hermetisme també s'ha imposat als passadissos del Congrés dels Diputats i del Senat. «S'hi parla de la sentència de l'Estatut i del burca, però no de l'MTC», va explicar ahir el flixenc Pere Muñoz, senador a Madrid.

Protestes el dia següent

La premsa de Madrid afirma que Ascó, Yebra (Guadalajara) i Zarra (Vall de Cofrents) són les candidatures millor situades per rebre l'MTC, tot i que només l'última té el suport implícit del seu govern autonòmic. Per això la CANC va exigir ahir al govern de l'Estat que faci públic l'informe final de les candidatures, ja que seria «inadmissible» que Ascó figurés encara en aquest document, tenint en compte «la posició contrària de Catalunya». «Si Ascó està entre els candidats finals, Catalunya i les Terres de l'Ebre no tolerarem aquesta nova agressió i cridarem a la revolta activa tots els ciutadans», va afegir-hi. Així, la CANC farà una crida a la mobilització «el dia següent de confirmar-se» que Ascó és a la llista final d'aspirants a l'MTC, i es demanarà l'empara del govern de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona