Medi ambient

La lava arriba a la zona urbana de La Laguna

Si la colada arriba al mar caldrà tornar a confinar diversos nuclis de Tazacorte

Aquest dimecres s’han registrat 18 sismes a La Palma

La lava d’una de les colades del volcà de La Palma ha arribat aquest dimecres al matí a la zona urbana del barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane.

El torrent de roca fosa amenaça una benzinera els dipòsits de combustible de la qual ja van ser buidats setmanes enrere. Mes recentment també es van buidar els dipòsits d’aigua. En la trajectòria de la colada també hi ha una empresa d’empaquetament de plàtans.

Una altra colada més al nord avança cap a l’escola de La Laguna i, si manté la seva trajectòria actual, podria arribar a la plaça de l’església, el centre neuràlgic del barri, que va ser desallotjat completament la setmana passada.

El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ja va avisar ahir que en poques hores se sabria el rumb de la lava i, en funció d’aquest, hi hauria “majors o menors destrosses”.

La colada que més preocupa en aquests moments és la que es dirigeix cap a la costa i que podria obligar a confinar tot el municipi de Tazacorte.

El Departament de Seguretat Nacional ha emès aquest matí un informe que anuncia que un cop la lava arribi al mar es tornarà a confinar els barris de San Borondón, La Condesa, Marina Alta, Marina Baja i del nucli de Tazacorte “en previsió de l’emissió de gasos que produeixi el contacte de la lava” amb l’aigua.

D’ençà que el volcà de la Cumbre Vieja va entrar en erupció fa un mes els veïns d’aquests nuclis ja han estat confinats en diverses condicions.

Més de mig miler de sismes en una setmana i el més gran en un mes
L’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat durant les primeres hores d’aquest dimecres 18 sismes a l’illa de La Palma. El de major magnitud (3,4 graus) s’ha localitzat al municipi de Fuencaliente a les 2.54 hores i a 12 quilòmetres de profunditat.

Dels 18 terratrèmols identificats des de la mitjanit, 12 s’han produït a Fuencaliente i 6 a Mazo. Sis dels moviments sísmics han tingut una magnitud 3 o superior. La profunditat ha oscil·lat entre els 9 i els 40 km.

Dimarts a la nit es va registrar a La Palma un terratrèmol de 4,8 graus de magnitud, el més important des de l’inici de la crisi volcànica. El sisme es va produir a les 22.48 hora local amb epicentre a La Villa de Mazo i amb el focus a 40 km de profunditat. El moviment, amb una intensitat V (sobre XII), la màxima fins ara, s’ha notat no només a tota l’illa sinó també a diverses localitats del nord de Tenerife.

L’última setmana s’han comptat 581 sismes, amb una profunditat mitjana de 15 km i una magnitud màxima de 4,8 graus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries