Medi ambient

Sant Miquel del Fai reobre amb l’aforament complet

L’espai natural s’inaugura després de set anys d’obres per millorar les instal·lacions i fer-les més segures

L’Eulàlia i la Mari Carmen han estat de les primeres visitants en tornar a trepitjar Sant Miquel del Fai. Han estat set anys d’obres per posar al dia l’espai natural, sobretot a nivell de seguretat, però també s’ha arreglat l’església i les instal·lacions propietat de la Diputació de Barcelona. Després d’anys d’anar-hi tot sovint, l’Eulàlia ara mira amb nostàlgia les cingleres. “Ens està agradant força, però tornem amb pena perquè abans queia aigua per tot arreu”, ha lamentat a l’ACN. De fet, el parc havia de reobrir el cap de setmana passat, però es va suspendre per alt risc d’incendi, una situació que es pot repetir si s’activen els nivells 2 i 3. L’aforament, limitat a 200 persones per franja, està gairebé ple fins el mes que ve.

Tornar a accedir a Sant Miquel del Fai ja és possible després de set anys tancat per obres, reformes i millores d’aquest espai natural als Cingles de Bertí i que li han costat vora els 5,5 MEUR a la Diputació de Barcelona. Qui ho vulgui simplement ha de fer la reserva en línia i després accedir al recinte mostrant el codi QR que permet estacionar al pàrquing. El director del parc, Lluís Martínez, ha assenyalat que l’acollida està essent molt bona i han notat un gran interès per tornar a visitar Sant Miquel del Fai. De fet, fer-ho en els propers quatre caps de setmana, en qualsevol de les tres franges possibles, serà força complicat.

Seguretat davant esllavissades

Martínez ha explicat que les actuacions que s’han fet bàsicament han estat per adaptar-se a la normativa, però la més important ha estat els treballs verticals a la cinglera per sanejar les parets i fer caure aquells blocs de pedra que estaven més apuntalats o fixar-los amb malles per donar estabilitat. “En totes les actuacions sempre s’ha buscat millorar la seguretat de l’espai”, ha destacat el director. De fet, no només quan hi hagi alt risc d’incendi el parc no obrirà, sinó també en altres circumstàncies com pot ser el dia següent a un gran temporal, per tal d’evitar situacions inestables a nivell geològic.

L’aigua és una de les característiques que més defineix Sant Miquel del Fai, ha destacat Martínez. “L’aigua ha conformat aquest espai, les coves que s’han format o els petits ecosistemes aquàtics”, entre d’altres. “La llacuna plena o els cursos d’aigua fluint malauradament és una cosa que a dia d’avui, de moment, no podem gaudir”, ha lamentat Martínez.

L’Eulàlia i la Mari Carmen són dues amigues que recorden amb molta nostàlgia els seus anys de joventut quan passaven llargues estones pels camins, les coves i els salts d’aigua de Sant Miquel del Fai. “Jo recordo pujar de petita aquí i hi havia tanta aigua que no t’ho pots arribar ni imaginar”, explicar la Mari Carmen. “Esperem que torni a ploure i es pugui tornar a recuperar l’entorn”, afegeix. L’Eulàlia, recordant com era el paisatge i comparant-lo amb l’actual també s’emociona. “Me’n recordo molt del salt del Tenes, i ara ja ni el trobo, no es veu”, lamenta.

La Núria Puig i en Víctor Homedes també han estat dels primers en posar els peus a Sant Miquel del Fai. En el seu cas celebraven l’efemèride d’havers-hi casat avui feia just 28 anys. “És el nostre aniversari de noces i em feia molta il·lusió ser aquí”, ha dit la Núria Puig. “Hem pogut fer una volta i està tot molt canviat, abans hi havia aigua per tot arreu. De fet, la dona es va ben enfangar tot el vestit”, ha recordat Homedes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona