Medi ambient

Els regants situen Catalunya en “alerta alimentària” per la sequera

Insisteixen en les greus conseqüències per la falta d’aigua en algunes produccions agrícoles

Fa una radiografia de com està la situació en les diferents comunitat de Catalunya

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) situa Catalunya en “alerta alimentària” per les greus conseqüències que estan pateixen i patiran determinades produccions agrícoles a causa de la sequera.

Fa unes setmanes, el director de l’associació ja va demanar al govern que s’implementi la Taula de l’Aigua de Catalunya per establir les bases del futur Pacte Nacional de l’Aigua contemplat en l’acord de pressupostos. També aquest dissabte la junta directiva va criticar en un comunicat que la Generalitat sigui més restrictiva amb el sector agrari que amb l’industrial i amb l’esbarjo, i més quan la producció agrària no arriba a cobrir el 40% de les necessitats alimentàries de Catalunya.

En un nou comunicat, l’ACATCOR fet públic aquest diumenge l’associació de regants fa un repàs de la situació que pateix cada comunitat arreu del país.

Riudecanyes

Així, pel que fa a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, remarca que l’estiu passat només va poder disposar d’una dotació del 41,67% de la normal, i enguany no té suficient aigua per al reg dels seus dos cultius principals, l’avellaner i l’olivera. Això té conseqüències greus, com ara la necessitat d’arrencar els avellaners que no tinguin altres alternatives de reg, la pèrdua de la collita d’olivera i les repercussions sobre tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d’aquests conreus.

L’Ebre

Des de la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre es denuncia que només tenen disponible el 50% de la concessió per regar les 11.000 hectàrees de cultius. Si no hi ha millores, es preveu que hauran de finalitzar el reg a partir del mes de juliol o agost. Això podria comportar la pèrdua de la collita de l’arròs al delta, així com grans pèrdues per a les zones altes on es conreen hortalisses i cítrics.

El Ter

A les Comunitats de Regants del Ter, la situació de sequera implica una reducció important en la quantitat d’aigua, que passa de 71,14 hm/3 l’any 2022 a només 38 hm/3 per aquest any. Això ha suposat restriccions en la varietat de cultius que es poden fer, amb reduccions en la superfície de cultiu en herbacis i en el cabal d’aigua en els cultius llenyosos. En concret, a la zona d’arròs s’ha optat per sembrar només el 50% de la superfície, el mateix que en el cas del blat de moro. Pel que fa als fruiters amb reg per goteig, s’ha optat per donar-los només el 80% de l’aigua, i en el cas dels que tenen reg amb canaleta, només el 60%. Pel que fa als viveristes, també s’ha reduït el seu cabal fins al 50%.

La comunitat posa en dubte la garantia que els ha donat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que mantindran el cabal assignat fins al final d’agost, ja que depenen de l’aigua de boca que ha de consumir Barcelona i l’àrea metropolitana.

La Muga

La Comunitat de Regants Marge Esquerre Riu Muga ha informat que la situació de sequera s’ha agreujat aquest any. Els regants només han rebut un 13,5% de l’aigua concedida l’any 2022. Això ha provocat que molts regants hagin hagut de canviar els cultius, amb el consegüent impacte econòmic. Aquests regants fa anys que reclamen mesures com la reutilització d’aigües i el creixement de l’Embassament de Darnius-Boadella, sense èxit.

Tarragona

Les Comunitats de Regants de Tarragona estan patint una forta sequera que afecta els seus pous i obliga a deixar cabals ecològics al riu Francolí, el que provoca la mort dels avellaners i la pèrdua de producció durant 10 anys fins que es pugui plantar de nou. La Comunitat de Regants de Valls ha alertat que, si aquesta situació continua, la pèrdua de pagesia serà imminent, i ha demanat a les autoritats competents que es prenguin mesures per evitar aquesta situació.

Segarra-Garrigues

La situació al Canal Segarra-Garrigues també afecta greument la producció agrícola. Les 2.147 hectàrees destinades a cereal d’hivern i blat de moro només podran fer una collita, ja que la sequera impedeix el cultiu d’estiu, mentre que per als altres cultius, l’aigua disponible és insuficient per salvar els arbres i garantir una collita. Això representa una important pèrdua per als pagesos i pot posar en perill la producció agrícola de la zona, alerten.

Terra Alta

Els Regants de la Terra Alta, tenen 8.400 ha en regadiu, principalment de vinya, oliveres i arbres fruiters, amb un reg eficient de suport per goteig que s’ha construït fa més de 20 anys. Si no hi ha prou pluja, les parcel·les de secà tindran una collita de raïm molt afectada. El consum d’aigua de la comunitat és bastant inferior a la dotació, la qual cosa és una bona notícia en un any de sequera com aquest.

Urgell

La situació al Canal d’Urgell és greu, ja que el canal principal rega 50.000 hectàrees i s’ha hagut de prioritzar el reg dels arbres per sobre dels cultius de cereal d’hivern i altres cultius com l’alfals i el boreig. No s’ha pogut completar totalment el reg del cereal d’hivern, i hi ha 15.000 hectàrees de cultius com l’alfals que no es reguen des que va tancar el Canal d’Urgell. Només es podrà fer un reg per als arbres a principis de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES