El CEAB-CSIC apunta que els microbis s’escampen globalment pel canvi climàtic
Un estudi científic elaborat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes detalla que els microbis s’escampen de forma global pels corrents d’aire ascendent que hi ha a la zona intertropical. En aquesta zona que hi ha per sobre i per sota de l’equador hi ha forts corrents d’aire calent i també hi conflueixen els vents de l’hemisferi nord i sud. Això fa que els microorganismes s’escampin arreu del món.
Per altra banda, l’article apunta que el fenomen natural de dispersió s’està accelerant a causa del canvi climàtic i la desforestació entre d’altres. Per això plantegen protegir regions geogràfiques sensibles del planeta i reduir la càrrega atmosfèrica de pols.
Aquests microbis tenen unes característiques i mecanismes d’adaptació que els permet arribar tan amunt que, a partir d’allà, poden viatjar milers de quilòmetres i dispersar-se per tot el món. A més, el canvi climàtic està canviant la dinàmica dels corrents d’aire globals i això fa que arribin a punts on no arribaven o que deixin d’anar a punts on si ho feien.
En l’estudi elaborat pels investigadors del CEAB també es determina quin tipus de microorganismes poden viatjar a través de la pols. Remarquen que la majoria d’organismes són innòcues, però també s’han detectat de nocius, els quals afecten les plantes. També n’hi ha que afecten peixos i amfibis, i en grau més baix s’han detectat microbis resistents als antibiòtics.
Segons l’ACN, per aquest motiu, l’estudi alerta que pot implicar en la salut global i per això es demana que s’abordi de forma mundial per minimitzar la propagació de malalties i preservar la salut dels ecosistemes. Per això, l’estudi planteja crear mesures de protecció en regions geogràfiques sensibles.
Aquest estudi s’emmarca en el projecte AEROSMIC i té un fort component transversal. Connecta l’estudi de les formes de vida microscòpiques amb el de les dinàmiques globals del planeta Terra. Uneix disciplines per aprofundir en el coneixement dels mecanismes de dispersió de llarg abast dels microorganismes.