Medi ambient

vimbodí i poblet

Talen 45 ha de pins al bosc de Poblet per la sequera

La gravíssima sequera que afecta la major part de Catalunya també deixa notar els seus efectes a les grans masses boscoses, on la situació ha estat qualificada de “dramàtica” des del govern. I és que, més enllà que aquesta tardor han escassejat arreu els bolets, un fet que sembla anecdòtic però que d’entrada ha restat afluència i activitat econòmica a molts indrets del país que en són dependents en aquesta època, molts arbres també s’han tenyit de roig i marró tot i ser de fulla perenne. O han perdut gran part del fullatge. Tot això no és pas un fet natural de l’estació, sinó que ho ha causat l’estrès hídric que els provoca des de ja fa molts mesos la falta d’aigua, que també els ha fet més vulnerables a les plagues i, al cap i a la fi, n’està causant la mort.

Un dels casos més preocupants s’ha donat al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet, a la Conca de Barberà, on unes 300 hectàrees de les vora 3.000 que constitueixen l’espai pateixen exactament la situació descrita, al voltant del 10% de l’àrea protegida. A diferència d’altres varietats que estan resistint millor, la major part dels afectats són exemplars de l’espècie forana de pi pinastre, procedent del nord de l’Estat, que van ser plantats als anys seixanta i que estan menys aclimatats a les altes temperatures i la falta d’humitat del clima mediterrani, fenòmens que a les muntanyes de Prades s’han accentuat especialment en els últims anys. Debilitats i amb menys capacitat de resposta natural pels efectes del canvi climàtic, els pins han estat afectats a sobre per una plaga d’insectes perforadors a què han contribuït també les mateixes altes temperatures, que ja es va detectar a principis de la primavera passada, quan la sequera ja havia començat a fer estralls, però que s’estendria ràpidament i a l’estiu i a la tardor s’han evidenciat especialment.

Els gestors del paratge van intentar a l’estiu col·locar trampes de feromones per mirar de rebaixar la colònia d’insectes, però l’intent no va generar captures significatives i no es va aconseguir l’objectiu d’aïllar el focus. A part, vista l’experiència en episodis similars patits els últims anys en pinedes de pi pinyoner del Maresme i la Selva, es va concloure que l’opció de deixar en peu els arbres no afectats inicialment tampoc havia estat positiva, ja que a la llarga allà es van haver de talar igualment. Per això, el Departament d’Acció Climàtica va decidir a l’estiu que talar-los tots seria la millor opció en alguns punts del bosc de Poblet. Això sí, calia esperar a fer-ho en l’època oportuna per evitar que l’acció servís per ajudar a propagar encara més la plaga.

Ha estat finalment fa poques setmanes, així, que l’oficina del PNIN ha començat la tala d’unes 45 hectàrees de pins, la major part dels quals es troben al barranc de Torners. Fins i tot hi treballen els caps de setmana. En aquesta zona, al voltant del 80% d’aquests arbres han mort, però es talaran gairebé tots per mirar d’evitar precisament que es propagui la mortaldat a la resta del paratge natural, i reduir també el risc d’incendi forestal amb vista a l’estiu, l’altra gran preocupació que genera la situació.

En tot cas, es preveu que els pins siguin substituïts de manera natural per les alzines més pròpies de la zona que ara queden en molts casos just a sota, amb la qual cosa no es comprometrà el futur de la massa boscosa, i es farà un seguiment de si la regeneració es produeix per si mateixa per valorar si s’hi fa cap més actuació.

De fet, segons fonts consultades per El Punt Avui, un altre punt crític dins del mateix PNIN són els comellars de Sant Miquel, al barranc de la Trinitat, però en aquest cas els gestors esperaran a veure com evolucionen a l’hivern i si els arbres superen la primavera. També n’hi ha al barranc de la Pena, però en aquest cas de manera molt més aïllada, amb la qual cosa només es talaran els més propers a la pista forestal per evitar que caiguin i puguin ser una altra font de riscos.

LA XIFRA

300
hectàrees
de pins del PNIN de Poblet estan afectades, un 10% de l’àrea protegida. El futur, una gestió forestal més “activa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva