Medi ambient

medi ambient

Una setantena de mesures preventives per al parc fotovoltaic projectat més gran

La central fotovoltaica més gran projectada a Catalunya, entre la Conca de Barberà i l’Urgell, ha rebut la declaració d’impacte ambiental. Es tracta del projecte BCN Solar 1, amb una superfície de 262,44 hectàrees, que podrà tirar endavant la tramitació si la promotora compleix les 71 mesures preventives, correctores i compensatòries, com es publica en el BOE d’aquest dimecres. La instal·lació fotovoltaica es divideix en dos projectes i la declaració d’impacte ambiental publicada en el BOE es refereix a BCN Solar 1. L’empresa Shell Desarrollo 3 és la impulsora de la iniciativa, de 115,12 MWn, 242.528 panells fotovoltaics i una infraestructura d’evacuació que s’emplaçarà entre la demarcació de Tarragona i la de Lleida. Principalment, en els termes municipals dels pobles de Passanant i Belltall, Forès i Vallbona de les Monges.

La setantena de mesures preventives que es reclamen afecten diferents àmbits: des de la població i salut humana, a la flora, a la fauna, al sòl, a l’atmosfera, a l’aigua, al paisatge i al patrimoni cultural. Entre altres coses, es requereix a l’empresa promotora que faci una prospecció tant d’espècies d’animals com de vegetals abans de l’inici de les obres, així com l’adopció de mesures per evitar l’erosió del sòl i minimitzar els moviments de terra. Un gran nombre d’entitats i administracions van presentar al·legacions al projecte. Una d’aquestes és l’Ajuntament de Passanant i Belltall i l’alcaldessa del municipi, Carme Amenós, s’ha mostrat sorpresa que la publicació en el BOE s’hagi fet justament el dia de la Constitució. “És el mateix que va passar quan es va publicar la proposta dels parcs BCN 1 i BCN 2, que va ser l’endemà de les eleccions municipals, el 29 de maig, això et demostra que els ajuntaments en aquests casos som pures oficines de tràmit”, es queixava a l’ACN. “Gairebé totes les al·legacions presentades han estat desestimades”, lamenta. A més, reitera l’oposició del consistori al projecte, que considera que “hauria d’estar més repartit a escala territorial”.

Per a entitats com el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), la publicació de la declaració d’impacte ambiental és “negativa”. Segons el tècnic Ximo Estellé, el següent pas per avançar en la tramitació d’aquest projecte és l’autorització prèvia i de construcció. Un cop es tinguin les resolucions definitives corresponents, l’entitat no descarta presentar-hi recursos d’alçada i fins i tot recursos contenciosos.El GEPEC va ser una de la vintena d’entitats que va presentar al·legacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva