Medi ambient

La UE dubte que la captura de carboni solucioni la crisi climàica

El comissari d’acció climàtica de la Unió Europea, Wopke Hoekstra, tot i així la veu necessària

Hoekstra, però, es mostra molt crític contra els subsidis als combustibles fòssils, que creu absurds

El comissari d’acció climàtica de la Unió Europea, Wopke Hoekstra, ha incidit avui que les tècniques de Captura i Emmagatzematge de Carboni (CCS, per les sigles en anglès) no solucionaran la crisi climàtica i ha carregat contra l’”absurd” dels subsidis als combustibles fòssils: “No ens deixen avançar”, va dir. En una trobada amb periodistes, Hoekstra ha admès que la transició energètica per deixar enrere el petroli, el gas i el carbó “no es pot fer d’un dia per l’altre” i, així, caldrà fer servir tecnologies CCS en sectors més difícils de descarbonitzar, si bé va aclarir que la postura de la UE a la COP28 és que el món es desfaci de tots els combustibles fòssils, i no només dels que no comptin amb mètodes de mitigació.

Punt espinós

L’ús de les CCS per a la producció d’energia és un dels principals assumptes criticats pels països més ambiciosos en la reducció d’emissions, segons EFE- A més, els grups ecologistes, també rebutgen que la decisió final de la cimera sobre el Balanç Global insti els estats a abandonar només la producció de combustibles fòssils sense mitigació (“unabated”). El fet que l’últim esborrany del Balanç Global doni l’opció de continuar usant combustibles fòssils sempre que emprin aquestes tecnologies va decebre aquests grups, que al·leguen que les CCS encara no estan madures i poden ser el comodí perquè indústria continuï emetent. Així, les tecnologies han estat al focus de la polèmica a la COP28, però Hoekstra ha precisat que seran necessàries en determinats sectors.

El comissari ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra els subsidis els combustibles fòssils. “Un absurd que no ens deixa avançar”.

La fi dels subsidis

El Parlament Europeu, en la resolució sobre la COP28 que va adoptar en la seva última sessió plenària, defensava la fi d’aquests subsidis –que s’esmenta també a l’esborrany del Balanç Global– per al 2025 a tot estirar, així com una eliminació “tangible” i “com més aviat millor” de totes les energies fòssils. “No només les que compten amb tècniques de mitigació”, ha recordat a la conferència de premsa l’eurodiputat popular Peter Liese, que ha arribat aquest divendres a la cimera de Dubai per “pressionar” i vigilar estretament els negociadors europeus, ha assenyalat l’alemany.Liese va destacar que l’objectiu de la UE de reduir les seves emissions va pujar del 55% al ??57% per al 2030, i que a més és un líder en el finançament climàtic global, com demostra el fet que més de la meitat dels diners compromesos al fons de pèrdues i danys provingui dels 27, va dir.

L’empremta climàtica per càpita dels europeus, va dir, és de 6,32 tones de carboni, mentre que els plans d’acció climàtica de la UE –el paquet Fit for 55– situaran aquesta mitjana el 2030 per sota de les 4 tones.

En comparació, l’empremta de carboni per càpita del país amfitrió de la COp28, Unió dels Emirats Àrabs, és de 21,75 tones, va puntualitzar. “I no tenen cap pla per reduir-lo com sí que tenim a Europa”, apunto, mentre que la dels Estats Units puja a 14 tones i, la de la Xina, a 8,85 tones. Liese va demanar als grans emissors de CO2 que duguin a terme “no idees, sinó legislació”, tot i que va recalcar el “ben organitzat” que hi ha la COP28 i va donar suport a la proposta dels països de triplicar la capacitat renovable i duplicar la taxa de millora d’eficiència energètica que el bloc de la UE confia espera es quedi en la decisió definitiva del Balanç Global. Hoekstra es va mostrar positiu sobre aquest punt concret i va assenyalar que tenen “el vent a favor” per aconseguir un acord ambiciós que porti a una reducció d’emissions del 60% per al 2035 necessària per salvaguardar el futur de les generacions següents i “preservar la fe en el sistema multilateral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia