Medi ambient

medi ambient

Malgrat de Mar treu el paviment de voreres per crear “jardins de pluja”

El consistori pretén afavorir la recàrrega natural dels aqüífers

Utilitzen l’aigua per reg i neteja viària

Treure el paviment de voreres i espais cimentats perquè el sòl sigui més permeable i es faciliti la recàrrega dels aqüífers naturals. Des de fa just un any les àrees de Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Malgrat de Mar treballen en aquesta iniciativa que ha permès uns 1.000 metres quadrats de “jardins de pluja” allà on hi havia ciment i que ha facilitat canvi notable a l’espai públic. Segons el responsable tècnic del Servei d’Espais Verds de Malgrat de Mar, Carles Garcia, s’intenta “que el poble sigui cada vegada més permeable, amb més espais verds on l’aigua pugui ser captada”. En aquesta línia, per al 2024 es preveu actuar en més espais i generar almenys 1.000 metres quadrats més de “jardins de pluja”m segons l’Agència Catalana de Notícies. Es tracta d’espais verds amb plantes autòctones que no necessiten reg i dissenyats perquè siguin inundables quan plou. L’aigua que s’hi acumula acaba filtrant al subsòl i permet la recarrega dels aqüífers. El que es vol aconseguir, segons Garcia,és “el màxim de recurs hídric infiltrat a l’aqüífer i que, per tant, tota l’aigua de pluja no marxi cap al mar. Apunta: “És important que l’aigua arribi on ha d’arribar i el dia que plogui la captació d’aquests espais superarà en molt l’aigua que arribava actualment a l’aqüífer perquè estem augment la superfície d’accés”. Com l’aigua que s’extreu a través dels pous no és potable, es destina al reg i neteja viària. També s’ha repensat el disseny dels espais verds. Tenen forma de bassa per poder-los fer inundables, compten amb espècies autòctones que no requereixen reg i la sorra està totalment coberta amb altres elements, com pedres, per “retenir” la humitat.

Si la línia vermella està en situació d’emergència en els 200 litres per habitant i dia, les darreres xifres oficials del mes de desembre situen Malgrat de Mar amb uns consums mitjans de 231 litres diaris per habitant. “Hem de ser-ne conscients i tocar de peus a terra”, avisa l’alcaldessa, Sònia Viñolas (PSC). Les principals mesures passen ara per replicar actuacions ja engegades l’any passat, com el tancament de la piscina municipal durant els mesos d’estiu o la vigilància amb drons de les finques particulars per comprovar si hi ha veïns que omplen les piscines quan s’apropa l’estiu: “Hi va haver moltes crítiques, però és moment de fer apostes valentes”, replica Viñolas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot