Medi ambient

LA CRÒNICA

Arbres en setge a Platja d’Aro

La persona autora de danys als arbres en aquest cas tindria tots els números de la rifa per ser acusada de multireincident

La setmana passada explicàvem l’episodi de cinc escocells maleïts al carrer Roma de Platja d’Aro, on els arbres que hi creixien s’havien assecat –casualitat?– i els cinc oms que la brigada municipal havia replantat al seu lloc havien aparegut amb talls a la part inferior de les soques –això ja apuntava a intencionalitat–. Arran del debat en xarxes, preguntem i n’informem quan ja s’han pres mesures per intentar salvar els arbres: embenatges a l’estil de la solució mil·lenària dels empelts, documentats ja a Mesopotàmia, la Xina o la Bíblia. Cultures diverses que es preocupaven per la botànica. Però en aquest món en crisi, i malgrat les veus que reivindiquen el valor d’arbres i zones verdes per mitigar l’impacte de l’escalfament estival sobre les urbs de formigó i asfalt, els valors també s’han capgirat. Hi ha arbres que fan nosa.

Dijous, els cinc nous oms dels Estanys van aparèixer vandalitzats per tercer cop: un arbre escapçat per la base i els altres tombats des de les arrels o revinclats amb l’evidència d’haver-ho intentat. I la Policia Local descarta la hipòtesi de la simple bretolada, encara que les tècniques i actituds reiterades siguin de brètol. Divendres, la brigada va haver de replantar els arbres. Feina acumulada en un sector on vetllen pel parc dels Estanys –que han d’obrir als matins i tanquen cada vespre– i mantenir-hi tot l’espai interior i les zones verdes dels carrers adjacents. Ara han assegurat els oms lligats amb pals de fusta i tensors. I la Policia Local suma pistes al repte d’enxampar in fraganti la persona autora de danys als arbres, que en aquest cas tindria tots els números de la rifa per ser acusada de multireincident. Però encara que la solució legal a la multireincidència continuï encallada, ja hi ha alguna sentència a l’Estat per haver matat un arbre quei tapava les vistes: el 2019, de setze mesos de presó i 2.880 euros de multa a un veí de Múrcia que va liquidar un gran ficus amb salfumant.

L’altre front obert a Platja d’Aro, per la qüestió d’arbres morts en circumstàncies estranyes, és al passeig marítim. S’hi han trobat amb cinc pins més morts. El rastre del salfumant o el lleixiu és sovint difícil de seguir, tot i que aquí el regidor de Medi Ambient, Daniel Riera, diu que les proves també són concloents als troncs: “Forats molt petits que quasi no es veuen en diferents alçades” que els han causat la mort. Més feina per a la brigada, per a la policia i, potser algun dia, per als jutjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona