barcelona'92
El dia que el món sencer va mirar cap a Empúries
efemèride
Avui fa 25 anys de l’arribada de la flama olímpica a Empúries
Un acte amb el conseller Santi Vila recordarà aquells fets el pròxim dissabte 17 de juny
Avui fa 25 anys, el 13 de juny del 1992, a les nou del vespre, arribava la flama olímpica a la platja d’Empúries, on l’esperaven milers de persones. Va ser un acte carregat de simbolisme que donava el tret de sortida a les Olimpíades i que es commemorarà aquest cap de setmana amb un acte organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el MAC-Empúries i la Llibreria Vitel·la, amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Olímpica, la Diputació de Girona, el Canal 10 Empordà i RTVE (vegeu la peça).
A Empúries, la posada en escena va tenir un marcat caràcter hel·lènic que es va iniciar amb l’arribada d’un llagut en què anava una jove sirena que portava el foc olímpic. El recorregut per l’antiga ciutat grega anava acompanyat d’un espectacle coreogràfic de Cesc Gelabert que donava pas a Victòria dels Àngels, a una lectura de fragments literaris i als pregons de Núria Espert, Irene Papas i el fill del premi Nobel de la pau 1991, Aun San Suu Kyi.
Imatges selectives
En l’aspecte polític, la cerimònia la van presidir els màxims responsables de l’època: el president de la Generalitat Jordi Pujol, l’alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, el ministre d’Educació Javier Solana i l’alcalde de l’Escala Rafel Bruguera. La cobertura mediàtica garantia que tot el món pogués gaudir de l’esdeveniment, però les càmeres de TVE es van encarregar que no se sentís ni es veiés el que no tocava, interpretant una de les frases que va dir Jordi Pujol aquell vespre: “Tinguem en compte que, de nosaltres, només allò que tenim de bo convé que tothom vegi.” Un dels aspectes que no van arribar gaire a les llars és que el públic es va dedicar a aplaudir o xiular les intervencions segons l’idioma utilitzat. Tampoc es va deixar veure del tot als espectadors com un independentista col·locava sobre el peveter una pancarta on es llegia Freedom for Catalonia i com el detenien. La Crida ja havia avisat que en faria alguna.
El foc va arribar a les ruïnes, des d’on van sortir els primers portadors (l’ex-atleta Carmen Valero i el regatista Miquel Noguer), per una curta etapa de mitja hora fins a l’Escala. L’endemà la torxa va fer el recorregut cap a la subseu olímpica de Banyoles, cap a Girona i fins a un total de catorze poblacions de les comarques gironines, camí de Barcelona.
LES DATES
“Vam posar Empúries i l’Escala al mapa del món”
Rafel Bruguera era alcalde de l’Escala (PSC) l’any 1992, i va viure des de primera fila l’esdeveniment històric de l’arribada de la flama olímpica a Catalunya des d’Empúries, al seu municipi.
Santi Vila, Marian Aguilera i homenatge a Xavier Rubert de Ventós
L’Escala celebrarà l’efemèride amb un gran acte commemoratiu, el pròxim 17 de juny, a l’àgora de l’antiga ciutat grega d’Empúries. Empúries: port, porta, pacte, pont és el nom d’un acte que s’ha dividit en tres parts i que recorda les paraules escrites per a l’ocasió pel filòsof, acadèmic, polític, literat i guionista intel·lectual dels actes d’Empúries del 13 de juny del 1992, Xavier Rubert de Ventós, que serà homenatjat durant l’esdeveniment. El programa començarà a les set del vespre amb el visionat d’un vídeo dels millors moments de l’arribada de la torxa olímpica, amb imatges cedides per RTVE i amb un muntatge realitzat pel Canal 10 per a l’ocasió. La coral Cantiga, que ja va ser present en la rebuda de la torxa el 1992, acompanyarà musicalment la projecció d’aquest vídeo.
Tot seguit hi haurà els parlaments institucionals, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, que donaran pas a la segona part de l’acte, que és la presentació del llibre Empúries: port, porta, pacte, pont. Aquest volum aplega els textos que Xavier Rubert de Ventós va escriure l’any 1992 i que diversos actors i actrius van recitar a Empúries durant la celebració de l’arribada de la torxa olímpica, així com textos clàssics seleccionats per l’hel·lenista Eusebi Ayensa. El també filòsof Xavier Antich serà l’encarregat de la presentació.
Una altra picada d’ullet al que succeïa 25 anys enrere serà el fet que a la lectura del text Escolis dels oficiants, de Xavier Rubert de Ventós, hi participarà l’actriu Marian Aguilera, que el 1992 només tenia 15 anys i va ser l’encarregada de desembarcar a Empúries amb la flama olímpica. La tercera part de l’acte serà un recital poètic de textos antics sobre l’olimpisme a càrrec de Carme Callol i Josep Tero, conduïts per Eusebi Ayensa i amb l’acompanyament musical de Jesús López i Nora Bosch. Una peça de música popular a càrrec de la coral Cantiga tancarà l’acte, d’accés gratuït i amb límit de places.