Set de cada deu estudiants faran la carrera que volien
Física i matemàtiques a la UAB té la nota de tall més alta
Administració i direcció d’empreses, psicologia i medicina són els graus més sol·licitats
Es duplica el nombre de suspesos en la selectivitat
Més de 46.000 estudiants s’han preinscrit aquest any per accedir a les universitats públiques i a la Universitat de Vic-Central de Catalunya. Un 88% ja tenen assignat un centre d’estudi i, d’aquests, gairebé 7 de cada 10 (un 67,8%) podran estudiar l’ensenyament que volien al centre que havien triat en primera preferència. Un 94% dels estudiants han aprovat i la nota mitjana de les PAU ha estat d’un 6,4 sobre 10. Són unes dades pràcticament idèntiques a les de l’any passat.
La nota d’admissió més alta continua sent la del grau simultani de física i matemàtiques a la UAB, amb un 13,3 sobre 14; seguida de física i matemàtiques a la UB (13,1), i medicina a la UPF/UAB (12,8), que ha passat al davant de medicina al Clínic (12,7). Aquest any hi ha hagut 412 alumnes distingits per haver tingut una nota superior al 9 sobre 10, quatre estudiants més que el 2016.
L’estudi més sol·licitat ha estat administració i direcció d’empreses a la UB, que l’any passat ocupava el tercer lloc, i psicologia a la UB manté el segon lloc. Medicina a la UPF/UAB ha rebut el doble de sol·licituds que l’any passat, de manera que ha passat d’ocupar el 18è lloc a estar en tercera posició. El cap de l’Oficina d’Accés a la Universitat, Jesús Maria Prujà, creu que l’ascens d’aquest grau és degut al fet que “ha aconseguit donar-se a conèixer, té poques places i una localització atractiva”.
Aquest any hi ha hagut gairebé un 6% de suspesos, el doble que l’any passat, i més de 8.300 sol·licituds de revisió. En un 64% dels exàmens revisats, però, no s’ha modificat la nota, i en un 21%, la puntuació ha baixat. Per això, la coordinadora de les PAU a Catalunya, Pilar Gómez, agraeix la feina dels correctors i considera que “és una llàstima que, amb l’afany de revisió, algunes persones hagin suspès”.
Si s’observen els resultats generals per gènere, el percentatge d’aprovades (94,2%) continua sent lleugerament superior al d’aprovats (93,7%). També es manté una major proporció de dones en les ciències de la salut i d’homes en enginyeria i arquitectura. Segons la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou, “el coneixement no hauria d’estar masculinitzat ni feminitzat i s’ha de canviar aquesta tendència”.
A Catalunya hi ha 117.000 enginyers (un 83% són homes i un 17%, dones) i es calcula que en els pròxims 10 anys se’n necessitaran 29.000 més per superar el dèficit de professionals tècnics. Tot i créixer, només hi ha 6 enginyeries entre els 50 estudis més demanats pels estudiants.