Infraestructures i serveis

Acció Climàtica vol que la “qualitat” pesi en la subhasta de parcs eòlics marins

Acció Climàtica vol que els criteris de “qualitat” tinguin més pes que els econòmics en la valoració dels projectes d’eòlica marina que optin a la subhasta de l’Estat per instal·lar molins al golf de Roses. Segons recull l’Acn, en una visita a les instal·lacions del parc eòlic WindFloat Atlantic de Viana do Castelo (Portugal), el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, diu que el Departament està ultimant una proposta, que treballarà amb els ajuntaments afectats, per influir en el concurs. Mascort diu que l’objectiu és convertir l’aprofitament eòlic en una “oportunitat” pel desenvolupament de la indústria local i, alhora, “mitigar” els possibles impactes que pugui tenir en altres sectors que hi hauran de compatibilitzar els usos.

El Govern està ultimant una proposta, que complementarà amb les aportacions del món local, per incidir en els criteris que regiran la subhasta que ha de convocar el ministeri per poder implantar parcs eòlics a les zones previstes al Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), que inclou el golf de Roses com l’únic punt de Catalunya on se n’hi podran instal·lar. De moment, no hi ha data prevista per la convocatòria.

Durant la visita, Mascort ha avançat que demanaran que el factor econòmic no superi un 50% del pes total en la subhasta i que, en canvi, els que tinguin a veure amb la qualitat dels projectes, com ara l’experiència, que promoguin efectes positius en la conservació de l’hàbitat marí amb propostes “innovadores protecció del l’habitat marí” tinguin una major incidència a l’hora de valorar les ofertes. També planteja que es tinguin en compte que les propostes comptin amb mesures dedicades al seguiment mediambiental durant l’operació.

El govern està impulsant la plataforma Plemcat, un laboratori d’assaig pilot que haurà de servir per testejar l’eòlica marina a la zona d’implantació prevista al POEM. El Plemcat ha aconseguit un finançament de 30 milions del programa ‘Renmarinas’, convocat per l’Estat amb finançament europeu. La resta de la inversió -fins arribar als 80,1 milions que es calcula que costarà- els aportarà Acció Climàtica a través de l’Institut de Recerca en l’Energia de Catalunya (IREC), que en liderarà l’execució. La previsió és que la plataforma estigui construïda com a màxim el desembre del 2025 i comptarà amb tres prototips diferents. La voluntat és que els resultats que aporti el Plemcat puguin ajudar a reduir els impactes negatius que puguin tenir els parcs comercials. “Nosaltres hi hem fet una aposta clara. Durant tres anys podrem experimentar i fer recerca en l’àmbit marí i oceanogràfic”, remarca Mascort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.