Societat

Cultura

Quinze anys del Festival de Cultura Raval(s)

Les dones i la diversitat de gènere seran, per segon any consecutiu, les protagonistes d’aquesta cita, que arriba a Barcelona del 9 al 12 de novembre

El Festival Raval(s), que s’ha consolidat com una de les principals manifestacions culturals del barri barceloní, celebrarà la seva quinzena edició entre el 9 i el 12 de novembre. I ho farà sota el lema Un festival lliure de sexisme. Així, les dones i la diversitat de gènere seran, per segon any consecutiu, les protagonistes del festival, a través d’una àmplia programació que inclourà, entre d’altres, tallers, concerts, activitats familiars, una cercavila popular i un homenatge a les dones grans del Raval.

La rambla del Raval i les places Joan Amades i dels Àngels en seran alguns dels escenaris. Com a novetat, Raval(s) donarà enguany el seu tret de sortida un dia abans, el dijous dia 9, amb una festa conjunta en la qual se celebrarà el quinzè aniversari del festival i de la Fundació Tot Raval. Més de 140 entitats, col·lectius, associacions, comerciants i centres educatius del barri s’han sumat a un festival que, segons els organitzadors, “significa la culminació d’un procés de creació comunitari on entitats, col·lectius, equipaments culturals, associacions, centres educatius, artistes i veïnat s’uneixen per compartir, treballar i mostrar la gran diversitat i riquesa del Raval”.

Entre les més de 40 activitats, s’hi inclouen diverses exposicions, xerrades i jornades sobre la diversitat, les sexualitats alternatives, el feminisme, les noves masculinitats i la cultura queer a l’Ateneu del Raval; el taller Dona i ciència, a càrrec del CSIC, adreçat a joves dels instituts del barri; un taller de gènere amb joves, organitzat pel Casal dels Infants, i una obra de teatre fòrum sobre la solitud que pateixen sovint les persones grans, especialment les dones. Els itineraris històrics i culturals estan marcats també per una mirada feminista, abordant temàtiques com ara el paper de les dones a l’antic hospital de Sant Pau, els inicis del feminisme al Raval i la història musical del barri en clau de dona.

Més de 40 activitats programades

REDACCIO

Un vermut homenatge a les dones grans del barri donarà el tret de sortida al festival el primer dijous. El dissabte 11, al matí, a la rambla del Raval hi haurà les propostes de diferents entitats, col·lectius i associacions, que inclouran la recuperació de jocs tradicionals, tallers de robòtica, fotografia antiga... La música també hi serà molt present, amb actuacions a la plaça dels Àngels. Divendres els protagonistes seran diverses entitats i agrupacions musicals joves del barri, com ara el cor filipí i els grups musicals de Xamfrà, l’Escola de Músics JPC, les alumnes de cant modern de l’Aula de Música Moderna i Jazz del Conservatori del Liceu, Filhos de Norris i Las VVitch. Dissabte es podrà gaudir d’una ballada de swing sense gènere a càrrec de l’Escola de Swing Spank the Baby i dels concerts de la Raval’s Band, el cor Raval Evolution i les Naranjas de la China, entre d’altres.

A la plaça dels Àngels es farà també la IV Festa de la Sopa d’Aquí i d’Allà. La dansa i la cultura popular tindran el seu escenari a la plaça Joan Amades dissabte al vespre, on se celebrarà el Diwali (festa de la llum hindú), i es podrà gaudir de les danses típiques de Bolívia i d’espectacles de dansa afrocaribenya i Bollywood, entre d’altres.

La gran festa de Raval(s) culminarà diumenge amb una multitudinària cercavila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]