Infraestructures i serveis

serveis

Les subministradores d’aigua, en contra de refer el cànon

Acusen el govern de fer-los finançar l’ACA

L’Agrupació de Serveis d’Aigua de Catalunya (Asac) calcula que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ingressarà 125 milions d’euros més si es reestructura el cànon de l’aigua tal com proposa el govern. Les empreses distribuïdores i subministradores d’aigua de boca consideren que els usuaris domèstics entomarien 78,5 milions de l’increment del cànon, els no domèstics 40 i les entitats subministradores 6,7. Les empreses alerten avui, en un comunicat, que la més gran pressió fiscal sobre el servei de l’aigua es produirà en un “moment en què es coneix que l’ACA té un excedent de tresoreria de 540 milions”.

L’ASAC aglutina a més d’una setantena d’entitats gestores dels serveis d’abastament d’aigua i sanejament de Catalunya. Asseguren que el projecte de llei mesures fiscals i financeres lligat al pressupost per al 2024 podria augmentar la morositat en els rebuts, que repercutirà en les entitats subministradores i que la reestructuració del cànon serà el desencadenant de nous increments en la tarifa de l’aigua. Des de l’any 2012, les entitats subministradores estan obligades a assumir la morositat del cànion dels clients, és a dir, han de fer les liquidacions del cànon a l’ACA de les factures no cobrades, el que suposa de mitjana un cost de 5,5 milions d’euros anuals que podrien veuran incrementats si augmenten els impagats.

El projecte de llei preveu incrementar un 100% el cànon que paguen les entitats per fraus, fuites, subcomptatge de comptadors i aigua no registrada, fet que implicarà que hagin de pagar 6,7 milions d’euros més cada any per aquest concepte. Així mateix, argumenten que l’increment del cànon tindrà un impacte d’entre un 20% i un 40% sobre el concepte cànon de la factura de l’aigua, en funció de l’ús.

Els ingressos procedents del cànon de l’aigua es destinen a garantir el funcionament de les grans infraestructures hidràuliques (embassaments, depuradores...), la inspecció i per a invertir en noves actuacions en el cicle de l’aigua en els àmbits d’abastament en gran escala i depuració. El manteniment i la renovació de les xarxes d’aigua municipals depenen de les tarifes d’aigua, no del cànon, que no contempla actuacions en l’abastament en baixa intensitat. La sequera va fer obrir una excepcional línia d’ajuts del govern als municipis el 2023 per reparar i dur a terme actuacions d’ actualització de les respectives xarxes locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia