Salut

Un valencià, primer mort a l’Estat per coronavirus

L’home, que va morir el 13 de febrer, va emmalaltir després de tornar d’un viatge al Nepal, i la necròpsia ha confirmat ara la causa de la mort

A Catalunya hi ha 18 casos positius

La conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana va confirmar ahir al vespre la primera mort per coronavirus a l’Estat. Es tracta d’un home que va ingressar a l’hospital Arnau de Vilanova-Llíria i que va morir el 13 de febrer. Segons va informar ahir la consellera de Sanitat, Ana Barceló, l’home havia tornat d’un viatge al Nepal i a l’hospital li van diagnosticar una pneumònia greu d’origen desconegut. Posteriorment, quan el pacient ja havia mort, es va fer una investigació retrospectiva del cas en compliment dels nous criteris que el 27 de febrer va establir el Ministeri de Sanitat en la definició dels casos per Covid-19. La necròpsia ha confirmat que el pacient, l’edat del qual no ha estat feta pública, estava afectat pel coronavirus. Com que l’home va morir el 13 de febrer, el període d’incubació de la malaltia per a les persones del seu entorn ja ha superat els 14 dies.

També ahir es va confirmar un altre cas d’infecció per Covid-19, una dona ingressada a l’hospital Manises. Amb aquests dos casos, la xifra de positius al País Valencià ascendeix a 19.

Ana Barceló va indicar que s’ha suspès el congrés de cardiologia Ritmo 2020, que s’havia de celebrar els pròxims dies a València, i que, de moment, no s’ha adoptat cap mesura sobre les festes de les Falles.

Casos a Catalunya

Mentrestant a Catalunya ja són 18 els casos de coronavirus detectats. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va fer públic ahir un nou cas de SARS-CoV-2, durant la visita de la consellera de Salut, Alba Vergés, a l’hospital Clínic de Barcelona. Es tracta d’un home de 38 anys de nacionalitat estatunidenca que estava fent turisme a Barcelona i que anteriorment havia viatjat a Milà, on es creu que va contraure el virus. Com en la resta d’afectats a Catalunya, el pacient presenta un quadre lleu. Guix també va explicar que ara per ara hi ha 315 persones aïllades a les quals s’està fent un seguiment per haver estat en contacte amb algun dels afectats, xifra que es preveu que augmenti. També va fer una crida a la calma assegurant que tenen “ben identificades i definides totes les cadenes epidemiològiques” i hi va afegir que s’estan “complint els protocols recomanats”. Vergés va explicar que dos dels 18 pacients no s’han hagut de desplaçar a cap centre hospitalari, ni tan sols per a la presa de mostres, ja que se’ls està atenent als seus respectius domicilis, gràcies als equips d’atenció primària o als d’atenció domiciliària de cada centre hospitalari. Aquestes mesures d’aïllament, segons Guix, “no són extremes” i permeten a les persones en risc d’haver estat contagiades continuar convivint, sempre que no estiguin en contacte amb persones vulnerables.

D’altra banda, durant la visita al Clínic, en què la consellera va visitar el Laboratori de la Secció de Virologia del Servei de Microbiologia, Vergés va anunciar que s’han habilitat altres laboratoris arreu de Catalunya per fer les proves pertinents per a la confirmació de casos de coronavirus i assumir l’increment de la demanda. I hi va afegir que se n’obriran més en els pròxims mesos. La consellera va reconèixer la tasca dels professionals del sistema de Salut per l’esforç que està comportant l’epidèmia i per la “serenor” amb què s’està afrontant.

LA XIFRA

19
són els casos positius detectats al País València, entre els quals la primera víctima mortal a l’Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona