Salut

A la recerca de la vacuna

Les diverses aproximacions per immunitzar la població se centren en la proteïna S del coronavirus

Per més que es vulgui córrer, no arribarà a temps per a aquest episodi pandèmic

“Qualsevol acceleració implica assumir més risc”

“Tindrem vacuna contra el coronavirus, però no arribarà a temps per a aquesta pandèmia.” Julià Blanco, líder del grup de virologia i immunologia cel·lular d’IrsiCaixa, confia en l’èxit dels investigadors que, com ell, busquen un antídot per al SARS-CoV-2 en diversos consorcis científics d’arreu del món. Però també té clar que es tracta d’un procés de tempo lent i que, per molt que es vulgui accelerar, implicarà “una espera mínima d’entre un any i un any i mig”. Així doncs, aquest embat de la pandèmia s’haurà de superar des de l’autoprotecció.

El consorci català que busca la vacuna –integrat per l’IrsiCaixa, el Cresa, el Barcelona Supercomputing Center i finançat per Grífols– espera tenir els primers fàrmacs contra el virus d’aquí a uns tres mesos, després obtindrà anticossos i, en última instància, arribarà la vacuna. “Gràcies als nostres coneixements previs en vacunes, a l’experiència del Cresa amb coronavirus i a la informació que el supercomputador ens dona en quantitat i qualitat, ja estem treballant en els primers models de vacunes”, explica Blanco, investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol a l’IrsiCaixa.

En condicions normals, obtenir una vacuna requereix una feina de diversos anys, fins i tot més enllà d’una dècada. Per començar, cal trobar l’abordatge ideal per generar un compost efectiu. En el passat, una de les estratègies més comunes era utilitzar el mateix virus o bacteri que es volia combatre i administrar-lo en estat viu, però atenuat. D’aquesta manera, el sistema immunològic hi responia i creava les defenses per evitar la malaltia.

“Aquest tipus de vacunes solen ser molt efectives, però poden donar problemes de seguretat. A còpia de mutacions s’aconsegueix que el virus perdi virulència, però pot ser que la recuperi i que, en comptes de protegir, acabi causant la malaltia. Per això ara és molt difícil aconseguir llicències d’aquesta mena, com a mínim a occident”, recorda el president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch.

Una altra aproximació consisteix a administrar el mateix virus, però completament inactivat, un fet que també prepara el cos per a la malaltia. L’última opció, cada cop més estesa gràcies a l’evolució de la biomedicina i les noves eines associades, consisteix a crear vacunes que contenen només petits fragments dels virus que es vol prevenir. Per si sols no són capaços d’inocular la malaltia, però si s’escullen bé sí que poden provocar la reacció del sistema immunitari de l’organisme.

I aquest és el cas de les vacunes que s’estan desenvolupant ara contra el coronavirus arreu del món. “En general, tots utilitzem una proteïna externa del virus, la S, perquè és la que detecta el nostre sistema immunitari”, indica Julià Blanco, que continua: “Aquesta proteïna es pot presentar dins la vacuna de moltes maneres. Com a tal, com a RNA, que codifica o, com fem nosaltres, generant partícules virals que contenen moltes còpies d’aquesta proteïna per activar les alarmes del sistema immunològic.”

Malgrat que els diferents consorcis que investiguen el tema se centrin en la mateixa proteïna, la variació en la plataforma d’aproximació crearà diferències en la resposta. Així doncs, qui aconsegueixi una cobertura més universal, més específica sobre el col·lectiu de risc o més prolongada en el temps, podria tenir més èxit comercial posteriorment.

Per comprovar que la vacuna sigui efectiva, però, també hi ha un llarg camí a recórrer. Primer se’n comprova la viabilitat i eficàcia en cultius cel·lulars in vitro i després en models animals que siguin capaços de desenvolupar la malaltia. Tot plegat, un procés que requereix temps i proves abans de fer el salt més complicat: les proves amb humans per comprovar que, a més d’eficaç, és també segura.

Després caldrà abordar el procés de producció massiva (si és una vacuna universal, caldrien noves plantes de producció específiques), distribució i administració. Fins ara, la vacuna que ha aconseguit completar aquest cicle amb més rapidesa ha estat la de l’Ebola, que va trigar cinc anys. Els terminis es poden reduir molt gràcies a les noves tecnologies i a l’augment dels coneixements previs, però els científics adverteixen que, si tot aquest treball es fa en setmanes o pocs mesos, és a costa de saltar etapes i, per tant, de no estar tan plenament segurs de la seva seguretat.

Retallar té risc

“Qualsevol acceleració en els tempos implica una assumpció de riscos. El punt clau és avaluar si són assumibles o no”, argumenta Blanco. Les agències del medicament de la Xina i els Estats Units ja han autoritzat les proves amb humans “flexibilitzant la regulació amb un criteri basat en vacunes prèvies i assumint un risc que probablement sigui tolerable”.

El president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, confirma que el període d’entre 12 i 18 mesos per obtenir la vacuna, que pot semblar llarg, en realitat no ho és gens: “És la resposta que es pot donar en una situació d’alarma com l’actual. Si no, el procés seria molt més llarg.” El viròleg i catedràtic de la Universitat de Barcelona adverteix, però, que, donada la novetat del SARS-CoV-2, encara es desconeix si el sistema immunològic dels humans serà capaç d’activar per si mateix una resposta contra aquest coronavirus. “Potser el nostre cos hi respon i la Covid-19 passa a ser una d’aquelles malalties que només es pot passar un cop a la vida”, assenyala.

Vista la letalitat del coronavirus entre la gent d’edat avançada i amb patologies, Bosch considera justificada la cursa cap a la vacuna, però adverteix que s’haurà de seguir atentament i amb el màxim rigor científic i clínic.

LES XIFRES

5
anys
va trigar el desenvolupament de la vacuna més ràpida creada fins avui dia, la de l’Ebola.
12
mesos,
o fins i tot 18, és el temps mínim que s’estima per tenir a punt les vacunes per prevenir la Covid-19.

Demanen ajut per a l’assaig clínic

La Fundació Lluita contra la Sida, en què treballa l’investigador Oriol Mitjà, impulsa una campanya anomenada #JoEmCorono, amb la qual convida a col·laborar econòmicament en els projectes d’investigació que desenvolupa sobre un tractament precoç i de prevenció de la Covid-19. La fundació ha impulsat una campanya anomenada #JoEmCorono, amb la qual convida a col·laborar econòmicament en els projectes d’investigació que desenvolupa sobre un tractament precoç i de prevenció de la Covid-19. Hi participaran tres mil persones, entre positius, contactes i infectats. “Els primers resultats els tindrem a principis d’abril i serviran per plantejar canvis en l’aïllament i la prevenció.” S’administrarà Darunavir, un antiviral contra el VIH que redueix els virus a la sang. Pel que fa als que han estat en contacte amb els infectats, se’ls aplicarà un profilàctic habitual contra la malària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia