Salut

El govern espanyol obre la porta al toc de queda nocturn

El nombre de morts s’enfila fins als 218 en un dia i Sánchez debatrà demà amb les comunitats la “possibilitat” de declarar un altre estat d’alarma

Madrid vol el confinament nocturn a tot l’Estat, que mantindria oberta la restauració

“La segona onada ja no és una amenaça, sinó una realitat”

Demà el govern espanyol i les comunitats autònomes debatran plegades, en el Consell Interterritorial de Salut, l’adopció d’un estat d’alarma que possibiliti aplicar un toc de queda nocturn d’àmbit estatal o per comunitats autònomes. Malgrat això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que, almenys de moment, “no hi ha presa cap decisió” sobre aquesta “possibilitat”. L’executiu espanyol vol escoltar les comunitats autònomes en el marc del consell abans de decidir-se, segons va assenyalar el president Sánchez.

El toc de queda ja s’aplica en altres països europeus. Entre d’altres, afecta des de dissabte passat París i vuit ciutats franceses més. L’adopció d’aquest confinament nocturn, en el qual queda prohibida la lliure circulació dels ciutadans, és pròpia dels estats d’excepció i, a l’hora d’aplicar una mesura que retallaria drets fonamentals, l’executiu espanyol vol assegurar-se el màxim suport polític. Manté que per poder activar el toc de queda “es requereix la implantació de l’estat d’alarma”, que “podria declarar-se només en una part del territori o en tot”, segons Illa. Si sols l’apliqués una o més comunitats, ho podrien fer des dels governs autonòmics, però els caldria l’aval dels tribunals. Si el vol declarar per a tot l’Estat, l’executiu de Sánchez pot fer-ho, però només durant quinze dies. Per allargar-ho més temps, li caldria tirar-lo endavant al Congrés. Per això, ja ahir Illa va dir que “caldria saber quins grups estan disposats a donar-hi suport al Congrés per tenir la perspectiva d’un horitzó més enllà de quinze dies”, dirigint-se “sobretot al PP”. I hi va afegir: “S’acosten mesos molt durs. La segona onada ja no és una amenaça, és una realitat a tot Europa.” Sanitat va notificar ahir 13.873 nous casos a tot l’Estat, i 218 morts en les darreres 24 hores. Amb diferència, Madrid és la més afectada (36 morts), seguida d’Aragó, el País Basc i Navarra. El govern espanyol encara no ha entrat a debatre sobre la franja horària del toc de queda, que en tot cas seria nocturn.

D’altra banda, el govern espanyol descarta prolongar l’estat d’alarma de la Comunitat de Madrid, que acaba dissabte vinent a les 16.48 h, i ha estat cavall de batalla partidista entre el PP i el PSOE. Illa assegura que estudiarà amb el govern d’Ayuso “alternatives que permetin continuar prenent mesures estrictes per reduir la incidència acumulada” pel virus a la regió a partir de dissabte.

Madrid no vol continuar sota l’estat d’alarma, però la conselleria de Salut madrilenya va proposar ahir que seria favorable a la implantació del toc de queda, des de la mitjanit fins a les sis del matí. La mesura mantindria oberts bars i restaurants. Madrid reclama que “sigui per a tot Espanya”. D’altra banda, demà “probablement” es donarà llum verd al sistema de semàfors, que classifiquen els municipis de més de 5.000 habitants segons el nivell de risc, tenint en compte la incidència dels últims catorze dies, els positius i la situació a les UCI.

Tocs de queda a la Llombardia i a la regió de Nàpols

Com en la primera onada, la Llombardia és la regió italiana més afectada pels nous contagis, així com la regió de Nàpols (Campània). S’hi han decretat tocs de queda entre les onze de la nit i les cinc del matí.

Irlanda declara el confinament total durant sis setmanes

A partir de demà i durant sis setmanes, els irlandesos sols podran fer exercici o reunir-se amb una altra unitat familiar en un radi de cinc quilòmetres. El govern estudia sancions per als infractors.

Rècord de contagis a Rússia, que descarta mesures

Rússia va assolir ahir un nou rècord de contagis, amb 16.319 casos registrats en 24 hores, i es manté com el quart país més afectat. L’alcalde de Moscou va descartar confinaments i tocs de queda.

Lufthansa perd 4.161 milions fins al setembre

El grup d’aerolínies Lufthansa ha registrat unes pèrdues operatives de 4.161 milions per la pandèmia, tot i reduir-les respecte al segon trimestre. El benefici d’ un any abans era de 1.715 milions.

Faran tests a tots els eslovacs, 5,5 milions en dos dies

El govern d’Eslovàquia va anunciar ahir que, els dies 31 d’octubre i 1 de novembre, tota la ciutadania podrà fer-se el test Covid. Serà voluntari, però qui no ho vulgui fer s’haurà de confinar deu dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual