Salut

Les farmàcies s’ofereixen per posar fi als tests fraudulents

Volen articular un circuit segur en oposició a les proves venudes per internet

Tenir les UCI a rebentar i gairebé 2.000 morts al gener no convida a relaxar les mesures

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya s’ha ofert al Departament de Salut per establir un circuit segur per realitzar o dispensar tests d’antígens. Segons els farmacèutics, l’accés a aquesta mena de test a través d’internet o d’espais no autoritzats està generant “una falsa sensació de seguretat” entre la població, ja que sovint les proves d’antígens es fan sense control, registre, garantia de seguretat o validació sanitària.

Davant d’aquest panorama que posa en risc la salut pública, els farmacèutics demanen a les autoritats sanitàries que facin més accessibles aquest tipus de proves diagnòstiques en el marc d’un circuit “regulat i segur” i ofereixen la xarxa de farmàcies per desplegar-lo. Actualment, la normativa estableix que els tests els han de fer professionals sanitaris als centres i establiments sanitaris de diagnòstic. En el context actual de contagis, però, els col·legiats proposen incloure les farmàcies en el circuit per tal que la possibilitat d’adquirir un test es faci amb criteris racionals de necessitat, en un entorn d’assessorament professional i amb un registre de dispensació en una aplicació desenvolupada per l’administració.

“Els farmacèutics, com a professionals sanitaris, disposen de formació i coneixement suficient per contextualitzar el test, informar de les circumstàncies en les quals caldria realitzar-los i/o dispensar-los i garantir la qualitat i traçabilitat dels mateixos”, assenyala el consell de col·legis farmacèutics.

Aquest col·lectiu ja s’ha ofert en diferents ocasions a l’administració per col·laborar en la contenció de la pandèmia, però fins ara no hi ha tingut un paper rellevant, més enllà de la participació en un programa pilot de cribratge posat a prova a les farmàcies del barri dels Corts de Barcelona, on distribuïen i recollien automostres de saliva en persones convocades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Gener tràgic

El canvi d’any ha portat un increment de casos greus de Covid que s’ha transformat en una elevada mortalitat i una pressió exageradament alta a les unitats de crítics. La prova és que el darrer dia del 2020 hi havia 374 malalts crítics per Covid i actualment són gairebé el doble, 731. Amb tot, el pic de la pressió a les UCI sembla estar a prop: després d’un dia d’estabilitat, ahir només es va registrar l’ocupació d’un llit més. En canvi, el pic de la mortalitat encara pot trigar uns dies més a arribar. El volum de decessos està sent molt alt durant aquest mes de gener, en què s’han mort 1.982 persones per culpa del coronavirus a Catalunya, per bé que les dades dels dos darrers dies del mes encara són provisionals i podrien continuar creixent.

Amb aquest panorama, sembla improbable que el Procicat impulsi un canvi radical en les mesures de control de la pandèmia, que expiren diumenge. De fet, si fins ara el Departament de Salut s’havia plantejat mantenir-ne el gruix però s’obria a la recuperació de part de l’activitat, darrerament el secretari de Salut, Marc Ramentol, ja planteja un perfil més conservador. Pot ser que s’hi introdueixin canvis, però la intenció és protegir el sistema perquè té feina per a molts dies i, mentre els contagis baixen, s’està gestant l’esclat de la variant britànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona