Salut

Següent pas: cultura al 100%

El govern avança el nou objectiu en la represa de les activitats amb la recuperació de l’aforament complet en teatres, auditoris i cinemes

Argimon preveu que el certificat Covid per a l’oci sigui temporal però avisa que “no es pot córrer” a retirar les mascaretes en l’educació presencial

I la setmana que ve, teatres, cinemes i auditoris al cent per cent de capacitat. Serà el següent pas en la represa de l’activitat i en la recerca de la normalitat tot i la pandèmia, segons va avançar ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Si l’oci nocturn reobria ahir les portes amb restriccions, el sector cultural podria recuperar els aforaments complets el divendres 15 d’octubre mateix, s’atrevia a vaticinar ja la mateixa consellera de Cultura, Natàlia Garriga. El 100% dels aforaments culturals es faria amb el públic amb mascareta obligatòria però sense necessitat d’acreditar cap certificat Covid, com sí que es requereix en l’oci nocturn.

El conseller Argimon va fer ahir balanç de “la normalitat” en la represa de l’oci nocturn reglat, de forma que va vaticinar el següent pas en l’assoliment de l’aforament complet per a les activitats culturals en espais tancats. Pel que fa als concerts a l’aire lliure que generen més aglomeracions, caldrà esperar encara unes setmanes per assolir el 100% de capacitats. Des del 12 de març del 2020, els teatres de Cataluya no poden obrir al 100% de les seves butaques. Les pèrdues en aquest any i mig suposen uns 50 milions d’euros, segons càlculs de l’Associació d’Empresaris de Teatres de Catalunya (Adetca). Ahir, la seva presidenta, Isabel Vidal, celebrava haver aconseguit girar full. Demanaven aquesta eliminació fa mesos, o per al setembre. Tant Adetca com teatres públics i privats hi havien insistit en cada arrencada de temporada.

Platees plenes i sense certificat Covid. De fet, Argimon va aclarir ahir que el requisit per accedir a una discoteca hauria de ser “temporal” i “durant el període més curt possible”. Només en cas que les dades epidemiològiques empitjoressin, el govern es plantejaria sol·licitar a la justícia l’autorització de mesures més restrictives per accedir a actes com ja es fa amb l’oci.

El conseller Argimon va comentar també ahir que els passos endavant seran progressius. Per això demana calma a l’hora de replantejar-se altres obligatorietats, com ara la de dur la mascareta en l’ensenyament presencial. “No es pot córrer”, va advertir en ser interrogat sobre la caducitat de les mascaretes a l’escola o en l’ensenyament presencial, ara que la universitat recupera les classes tradicionals. “Encara que la mascareta sigui un fre pedagògic”, va reconèixer, cal mantenir-la perquè “just estem entrant a la tardor i ens queda tot l’hivern, l’època amb més propagació de virus estacionals”. Tot i els baixos índexs de transmissió, el gruix d’edat de 0 a 12 anys és el que actualment registra un percentatge de transmissió més alt, per l’absència de vacunats en aquestes edats, encara. Per franges d’edat, tenen la pauta completa el 93,4% dels ciutadans de 80 anys o més; el 93,3% dels de 70 a 79 anys; el 89,4% dels de 66 a 69... Les xifres es van reduint per franges fins al 64,7% dels de 20 a 29 anys, el 75,5% dels de 16 a 19, i el 66,2% dels de 12 als 15 anys.

Salut preveu vacunar en paral·lel de la grip i punxar la tercera dosi a les persones més grans. “Estarem vacunant grip i Covid alhora; això logísticament és molt complicat”, va remarcar el conseller. Si bé la vacuna de la grip ve “preparada” ja per fer la punxada, en el cas de la Covid cal dur a terme un procés previ d’emplenar les xeringues a partir dels vials, que a més arriben als magatzems congelats. Els equips “hauran de donar-ho tot, un cop més”, i el conseller els ho va agrair prèviament.

Programació teatral

La recuperació de les platees plenes coincideix amb una programació que han posat les productores de situació prepandèmica: gran qualitat i inversió que exigeix una alta ocupació. Afortunadament, el públic està responent i també hi ha una alta ocupació en totes les sales. Ara, sense la restricció, es veu molt possible un creixement major les properes setmanes.

La temporada passada (2020/21) es va obrir al 50%, i gràcies al fet que la conselleria de Cultura va donar ajudes per sufragar un 16% en la majoria de funcions, es van mantenir obertes les sales i les principals productores. És evident que hi haurà artistes i companyies que hauran abandonat el sector. No hauran suportat aquest cataclisme (en no poder sobreviure a una precarietat ampliada amb les restriccions de la pandèmia). Vidal es congratula que sí que han aguantat les productores i que les sales d’exhibició no tanquen per aquest motiu: Club Capitol, La Vilella o Hiroshima, aquest mes de novembre tanquen perquè els propietaris no els renovaven el lloguer. “Ara serà el públic el que decidirà si vol anar al teatre, sense cap altra restricció.” No haurà de patir per si no hi ha entrades accessibles. Tot just fa uns dies han estrenat musicals com ara Cantando bajo la lluvia (Tívoli), Billy Elliot (Victòria) i Fama (Apolo) ja arrenca les sessions de prèvies. Són els teatres de més aforament i que necessiten altes ocupacions perquè tinguin viabilitat.

Les mitjanes d’ocupació de les sales al llarg de la temporada no superen el 60% però aquesta limitació del 70% retallava moltes possibilitats. Per una banda, el fet que les sales de menor aforament a les quals s’obliga a posar butaques buides entre els grups de compra provoca que l’aforament real no arribi a aquest 70%. També és complicat perquè la majoria de les entrades de teatre es compren pels caps de setmana. I ara hi havia el sostre del 70% que obligava a posar el cartell d’“entrades exhaurides” massa sovint.

En la reunió del Procicat de dijous es va aconseguir desbloquejar, després que s’hagi passat amb nota el test de l’obertura d’escoles i també les festes de la Mercè. Vidal s’exclama que hagin trigat tant temps a modificar unes mesures quan les condicions eren molt millors que el juny passat, quan es va arribar al 70%.

El cert és que tots els equipaments i festivals preveien la possibilitat de vendre fins al 100%. Per exemple, al Temporada Alta, tot i que ara en ser butaques de separació, dificultarà molt poder seure junts aquest nou 30%. Fins i tot podria aprofitar-se’n Fira Mediterrània Escena Poblenou i RBL.

LES FRASES

Abans de dues setmanes, 100% d’aforament cultural. El certificat Covid per a l’oci hauria de ser temporal
Josep Maria Argimon
conseller de salut
12.3.2020
Últim dia
que els teatres de Catalunya van obrir al cent per cent de l’aforament, just abans de la pandèmia.

LA DATA

Ara serà el públic, i el teatre, sense cap altra restricció
Isabel Vidal
ASS. D’EMPRESARIS DE TEATRES

L’oci nocturn, cap al ‘sold out’ per Halloween

L’oci nocturn va tornar ahir a la matinada a obrir portes, amb aforament del 70%, i fins a les cinc. “Portàvem esperant des de feia molt temps”, recordava el secretari general del Gremi de Discoteques, Ramon Mas. L’associació preveu una reobertura d’entre el 80 i el 90% dels locals durant aquesta setmana, que serà encara “desigual i una mica caòtica”, per avançar “cap a un sold out (tot venut)” de cara a les festes de Halloween. Mas admet que l’obligatorietat de la mascareta a la sala de ball serà de “molt difícil compliment”, però assegura que la verificació del certificat Covid va ser ahir i serà “molt estricta”. Totes les persones que van accedir ahir a una discoteca van haver de presentar un certificat que assegurés que portaven la pauta sencera de vacunació, havien superat la Covid en els últims sis mesos o tenien una PCR negativa de les últimes 72 hores o un test d’antígens negatiu de les últimes 48. Els retorns parcials a la normalitat del 2020 i de l’estiu havien registrat aforaments del 50%, com a màxim. “El ritme de venda d’entrades està anant molt bé”, assegurava Mas a l’ACN.

Per la seva banda, el secretari general de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, va apel·lar a la responsabilitat individual de tots els clients. Va explicar que la voluntat dels locals d’oci nocturn és fer ús del dret d’admissió i poder expulsar de l’establiment aquelles persones a qui es demani reiteradament que es posin la mascareta i no ho facin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia