Salut

SUSANNA PUIG

DERMATÒLOGA

“El dany es va acumulant”

Cada cop que ens toca el sol la pell pateix un dany que l’organisme ha de reparar, i no sempre ho fa del tot

Segons les advertències dels metges i experts, el més important per prevenir el càncer de pell és no acumular hores de sol.

La nostra pell té memòria?
Cada vegada que ens exposem al sol la pell pateix danys. La radiació ultraviolada és energètica i provoca mutacions a l’ADN, però l’organisme és savi i les repara. Danyem, reparem, danyem, reparem... Ara bé, potser una persona les repara al 99,99% i potser una altra les repara al 99,98%. No tothom repara igual, i això fa que amb els anys anem acumulant danys.
Per tant, el mecanisme de reparació és important?
Hi ha algunes persones que tenen una malaltia rara, el xeroderma pigmentós, que a Europa té una incidència d’un per cada milió d’habitants, però al nord d’Àfrica és d’un de cada 100.000. Aquests pacients no reparen el dany produït per la radiació ultraviolada, de manera que, ja de nens, tenen carcinomes i melanomes. Això demostra realment la importància que té el mecanisme de reparació. Però no hi podem confiar tota la vida. És com si tinguessis uns llençols molt bons, de cotó gruixut, però cada dia els embrutessis i els haguessis de rentar. Al cap de 50 anys, com estarien? Fets una llàstima. El millor que podem fer és prevenció.
Que no tothom fa...
Ara ens trobem gent de 90 anys molt bé físicament i mentalment. Han estat molt actius tota la vida, s’han cuidat, són autònoms..., i per desgràcia tenen carcinomes que afecten la seva qualitat de vida. Gent que de petits, joves i adults no es van protegir. També hi ha professions de risc: pagesos, pescadors, socorristes, treballadors de la construcció, esportistes... Tothom que estigui molt de temps a l’aire lliure. I evidentment, continua estant de moda el bronzejat. Fer activitat a l’aire lliure és molt gratificant i saludable, i ho hem de recomanar, però el preu que paguem és el fotoenvelliment de la nostra pell i, amb mala sort, el càncer cutani.
Però si no ens toca prou el sol no sintetitzem vitamina D...
Ens pot tocar el sol a braços i cames a l’estiu a partir de les set de la tarda i així ja assegurem la vitamina D. I a l’hivern, que és quan baixen els nivells, podem parar una mica el sol al migdia, però sempre amb protecció, sobretot a la cara, les orelles i el coll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona