Salut

Àfrica

Declaren per acabat l’últim brot d’Èbola al Congo

L’episodi ha deixat quatre casos confirmats i un de probable

És el catorzè brot al país des del 1976, quan es va descobrir el virus

Les autoritats sanitàries de la República Democràtica del Congo (RDC) han declarat aquest dilluns el final del brot d’Èbola que va esclatar el passat mes d’abril al nord-oest del país, segons ha informat l’Organització Mundial per la Salut (OMS). Aquest episodi és el tercer que pateix la província d’Equador des del 2018 i el catorzè a tot el país.

El balanç final del brot ha estat de quatre casos confirmats més un de probable, que han acabat tots amb la defunció de l’afectat. No obstant, l’anterior brot a la mateixa província d’Equador, del juny al novembre de 2020, va acabar amb més d’una cinquantena de morts.

“Gràcies a la robusta resposta de les autoritats nacionals s’ha pogut contenir ràpidament aquest brot amb una transmissió limitada del virus”, ha destacat en un comunicat la directora regional de l’OMS a l’Àfrica, Matshidiso Moeti.

“Dels brots anteriors se n’han après lliçons clau que s’han aplicat per idear i desplegar una resposta cada vegada més eficaç contra l’Èbola. En aquesta ocasió, les autoritats sanitàries han donat una respost ràpida al brot amb mesures que inclouen proves, rastreig de contactes, la participació de les comunitats afectades i una campanya de vacunació, entre altres.

La vacunació, posada en marxa només quatre dies després de la declaració del brot, ha arribat a un total de 2.104 persones, inclosos 302 contactes o possibles contactes amb individus positius i 1.307 treballadors sanitaris de primera línia. Per facilitar la distribució de vacunes s’ha instal·lat un ultracongelador a Mbandaka, la capital de la província d’Equador, per emmagatzemar les dosis de manera local i segura i lliurar-les de manera eficaç.

L’OMS ha alertat que a l’Àfrica s’hi observa “un augment de l’Èbola i altres malalties infeccioses que salten dels animals als humans i que afecten grans àrees urbanes”.

En aquest sentit, Moeti ha constatat que cal estar “cada cop més amatents per assegurar-nos que detectem els casos ràpidament”. Segons ella, “la resposta a aquest brot demostra que amb el reforç de la preparació, la vigilància de malalties i la detecció ràpida, podem mantenir-nos un pas per davant”.

Tot i que el brot a Mbandaka s’ha donat per acabat, les autoritats sanitàries de l’RDC han decidit mantenir la vigilància i estan a punt per respondre amb rapidesa a qualsevol brot. L’OMS recorda que no es estrany que sorgeixin casos esporàdics després d’un brot.


Catorze brots al Congo
El virus de l’Èbola, descobert el 1976 a l’RDC –aleshores anomenada Zaire-, afecta els humans i altres primats amb una infecció que sovint és mortal, amb taxes de letalitat que varien entre el 25% i el 90%, tot i que amb els tractaments actuals han millorat.

Aquesta febre es transmet per contacte directe amb la sang i fluids corporals de persones o animals infectats. Provoca hemorràgies greus i té com a primers símptomes una febre sobtada i alta, debilitat intensa, dolor muscular, de cap i de coll, i vòmits.

Des del 1976 s’han produït catorze brots d’Èbola a l’RDC, sis dels quals des de 2018. El 2020 es va declarar un brot a la província d’Equador que va deixar 130 infeccions confirmades i 55 morts. El pitjor episodi va ser entre 2018 i 2020 al nord-est del país –a les províncies de Kivu del Sud, Kivu del Nord i Ituri-, en el qual van morir almenys 2.299 persones.

Entre 2014 i 2016 l’Èbola va provocar la mort d’unes 11.300 persones a l’Àfrica occidental –incloent Guinea-Conakri, Libèria i Sierra Leone- en la que va ser la pitjor epidèmia d’aquesta malaltia al món, tot i que l’OMS considera que aquestes són xifres conservadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona