Prop d’un 90% de supervivència
Una de cada nou dones de les comarques gironines pot tenir un càncer de mama
En els últims vint anys el nombre de casos diagnosticats ha augmentat anualment, però també se n’ha reduït la mortalitat
El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones: una de cada nou dones de la demarcació de Girona el pot patir. Però també és un dels tumors amb una xifra de supervivència més alta, del 88% al cap de cinc anys, segons dades facilitades per l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona. Tot i que en els últims vint anys la incidència ha augmentat, també se n’ha reduït la mortalitat. “Del 2002 al 2020 hi ha hagut un increment de l’1% anual; estadísticament és significatiu però no és alarmant”, assenyala Rafael Marcos-Gragega, epidemiòleg del registre de càncer de l’ICO Girona, que destaca el fet que prop del 90% de dones diagnosticades amb càncer de mama sobreviuen a la malaltia. “La supervivència ha augmentat bastant en els últims anys, no només per la detecció precoç, ja que quan realitzes el cribratge avances el diagnòstic i pots fer tractaments curatius, sinó pel tipus de quimioteràpia, la diana, i la cirurgia i la radioteràpia”, assenyala el doctor Rafael Marcos-Gragega.
Cada any se’n detecten, de mitjana, 459 casos nous a les comarques gironines, i la mitjana d’edat és de 61 anys, és a dir en la menopausa. El risc de càncer de mama augmenta amb l’edat i també hi ha el factor genètic, tot i que no és “el factor més rellevant”, segons explica l’oncòloga Gemma Viñas, de l’ICO Girona. “L’antecedent familiar, la predisposició genètica, són els menys casos que diagnostiquem, entre un 5 i un 10%; en la majoria de casos, la causa directa no la coneixem.” La doctora Viñas apunta factors múltiples que inclouen qüestions hormonals i d’estil de vida com l’alcohol i el tabaquisme, però també hàbits reproductius de la dona amb maternitats més tardanes i menys embarassos. El sobrepès i el sedentarisme també poden influir. En aquest sentit els metges posen èmfasi en les revisions per a una detecció precoç. A Girona no s’ha observat una reducció de diagnòstics de càncer de mama durant el 2020 respecte del 2019, tot i i l’aturada de proves arran de la covid. “Entre les mesures de prevenció és molt important el cribratge que es fa a les dones a partir dels 50 anys; la dona que no hi està cridada és molt important que al mínim símptoma o canvi que noti al pit, no tingui por de consultar al ginecòleg o al metge d’atenció primària”, remarca l’oncòloga Gemma Viñas. Tot i seguir les mesures, assenyala la doctora Viñas, “hi ha dones a les quals es diagnostica la malaltia, i algunes en un estadi avançat”. “La bona notícia –afegeix– és que cada cop hi ha millors estratègies personalitzades de tractament.”
El programa de cribratge, consistent a realitzar una mamografia, convida a participar-hi a totes les dones entre 50 i 69 anys. Si el resultat és normal, es realitza una nova mamografia al cap de dos anys. Si el resultat és dubtós, es fa una prova addicional, com una ecografia i una biòpsia, i quan s’ha detectat el càncer es realitza l’atenció oncològica completa. A la demarcació de Girona, i segons xifres de l’ICO Girona, hi participen un 70% de les dones convidades. “És una participació molt alta”, explica l’epidemiòleg Rafael Marcos-Gragega, tot i que recorda que seria bo que augmentés: “Quan arribi la carta, que la dona vagi a fer la mamografia on s’indiqui i que participi en el programa de cribratge.” Un percentatge de dones, entorn d’un 30%, o bé “no els arriba la informació de forma adequada” o es controlen per la medicina privada.
Coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, la clínica Bofill va informar de la posada en marxa d’una nova unitat de patologia mamària de la clínica Bofill (UPM).
LES FRASES
Els contenidors i llaçades roses
Els contenidors roses que s’han instal·lat a diferents municipis gironins, com a la plaça Solidaritat i davant de la biblioteca de Blanes, al mercat del Lleó de Girona o a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll, formen part de la campanya solidària impulsada per Ecovidrio per mobilitzar la ciutadania per reciclar envasos i alhora per prevenir el càncer de mama. Diversos equipaments i entitats també duen a terme accions de visibilització. Així a l’aeroport de Girona-Costa Brava, on es va desplegar una pancarta amb un gran llaç rosa a la seva terrassa central. A més, la nit de dimarts l’aeroport gironí va il·luminar la torre de control de rosa. Ahir es van organitzar diferents xerrades i tertúlies a càrrec de la Fundació Oncolliga, que aquest diumenge, 23 d’octubre, organitza la tercera edició de la cursa solidària Corre per les mames . La cursa se celebrarà de manera simultània en 21 municipis de les comarques gironines. Es tracta de fer, corrent o caminant, un recorregut circular de cinc quilòmetres, tots situats en poblacions on hi ha delegació local d’Oncolliga.