Salut

Metges, a la vaga demà en no arribar a cap acord

Acaba la reunió entre el col·lectiu mèdic i la Generalitat, amb postures que s’apropen però amb temes pendents

Manifestació de sanitaris el primer dia de l’aturada d’infermeria

El sindicat Metges de Catalunya ha anunciat que manté la vaga d’aquest dimecres i dijous perquè la proposta que ha fet el Departament de Salut no és prou “transversal, concreta ni immediata”.

En declaracions als mitjans després d’una reunió que s’ha celebrat en dues tandes, el sindicat ha remarcat la “bona predisposició del departament”, però ha constatat que “no s’ha arribat a temps”.

“No hem arribat a un nivell d’acostament suficientment important”, ha dit Xavier Lleonart, secretari general de MC, que ha afegit que Salut ha ofert un pla molt poc concret i pendent també de l’aprovació dels pressupostos. El sindicat reclama posar límit a les agendes dels facultatius i millores retributives i de condicions.

Lleonart ha explicat que si bé és cert que en les reunions dels últims dies amb el Departament de Salut “s’han acostat posicions”, ha faltat temps per concretar. “No hem aconseguit una proposta de Salut que sigui prou transversal, homogènia per tots els companys i prou concreta i precisa i immediata com perquè desconvocar la vaga”, ha dit.

La propera reunió serà el divendres a la tarda. El secretari general de MC ha dit que estan disposats a mantenir els contactes que faci falta. “El que ens preocupa és la qualitat assistencial i la situació de malestar del col·lecti mèdic”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha alertat que les agendes dels metges són “del tot impossibles”, i per això demanaven posar límit, sabent que això generaria més llista d’espera, però que afavoriria les condicions de treball dels facultatius i la ciutadania seria atesa en millors condicions. “Ens han ofert un pla que no té concreció i que està pendent de coses com l’aprovació dels pressupostos”, ha argumentat.

D’altra bana, un miler de sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume aquest matí i s’han manifestat fins el Parlament, per reclamar millores en el sistema de salut, com mesures davant la pressió assistencial o millors condicionals laborals.

Aquesta és la primera de les dues jornades de la vaga convocada per la Intersindical, aquest dimarts i dimecres. Infermeres, llevadores, auxiliars d’infermeria (TCAI) i altres col·lectius s’han concentrat davant el Palau de al Generalitat per recalcar que són “imprescindibles”. “O comencem a sacsejar la situació o no ens en sortirem”, ha advertit Nèstor Sastre, de la Intersindical. Aquesta és la primera mobilització d’una setmana amb diverses convocatòries de vaga, de sanitaris, docents i també taxistes.

La vaga convocada per la Intersindical s’adreça a tots els treballadors de l’àmbit sanitari i sociosanitari i s’hi han adherit el sindicat Infermeres de Catalunya i altres col·lectius. “No som metges som infermeres”, “més bates i menys corbates” i “ja n’hi ha prou” són alguns dels càntics que han pronunciat els professionals de la salut que s’han sumat a la protesta. Com recull l’agència ACN, els sanitaris s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume mentre se celebrava el Consell Executiu del govern i posteriorment s’han desplaçat fins el Parlament pèr fer sentir la seva veu. Un miler de persones han participat en la mobilització, segons el balanç final que ha fet la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB).

Nèstor Sastre, coordinador de sanitat de la Intersindical, ha explicat que la manifestació, que arriba un dia abans de la primera jornada de vaga prevista per Metges de Catalunya, l’han convocat precisament per diferenciar-se d’aquest altre sindicat. Així, ha defensat que “a la sanitat no només hi ha una categoria professional, sinó que n’hi ha moltes”. Tot i això, ha remarcat que no tenen “cap contraposició” amb les mobilitzacions previstes per Metges de Catalunya, que es troba negociant amb el departament de Salut, dimecres i dijous d’aquesta setmana i els dies 1, 2 i 3 de febrer. “És una vaga absolutament legítima i que defensa uns drets igual de raonables”, ha considerat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES